ES samazinās maksājumus lauksaimniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) tiešie maksājumi lauksaimniekiem nākamgad samazināsies par 4%, pavēstījusi Eiropas Komisija. Šādi ES paredzējusi ietaupīt naudu budžetā un novirzīt līdzekļus fondiem, kas paredzēti krīzes dzēšanai. Izmaiņas skars arī Latvijas zemniekus.

Nākamgad lielākā daļa ES zemnieku un arī lauksaimnieki Latvijā saņems mazākus Eiropas hektārmaksājumus nekā gaidīts.

Četru procentu lielu samazinājumu piemēros visām summām virs diviem tūkstošiem eiro.

Tātad – ja zemnieks saņem, piemēram, desmit tūkstošus eiro hektārmaksājumos, tad divi tūkstoši paliks neskarti. Bet pārējo summu, virs šiem diviem tūkstošiem, tātad astoņus tūkstošus eiro samazinās par 4%.

Izmaiņas saistītas ar izmaiņām ES budžetā, Latvijas Radio skaidro lauksaimniecības komisāra pārstāvis Rodžers Veits. „Mums šobrīd pieejamā Eiropas Savienības nauda tiešmaksājumiem ir par 1,47 miljardiem eiro mazāka nekā mēs paredzējām. Viens no iemesliem ir tāds, ka budžeta nauda lauksaimniecībai vispār ir mazāka, un otrs iemesls tam ir, ka Eiropas Savienībā tika nolemts veidot krīzes rezerves un daļu no naudas, proti, 400 miljonus eiro noliek malā nebaltām dienām," sacīja Veits.

Rodžers Veits arī norāda, ka Eiropas Komisija nākamnedēļ publiskos izvērtējumu budžeta vajadzībām un arī redzējumu, kur un kādā veidā zemnieki šos zaudējumus varētu kompensēt citos veidos.

Samazinājums skars arī Latvijas zemniekus. „Šis gads lauksaimniekiem būs... Daži zaudēs ievērojamas summas, jo šogad ir ne tikai samazinājums summām virs diviem tūkstošiem eiro 4%, bet arī papildus valsts tiešajiem maksājumiem, kuri ir virs pieciem tūkstošiem eiro, tur ir 10% samazinājums," skaidro Zemnieku saeimas pārstāve Maira Dzelzkalēja.

Tā kā atsevišķām saimniecību grupām, nozarēm tie teorētiski aprēķinātie maksājumi nav sasniedzami. Reāli maciņos nokļūs daudz mazāk naudas," saka Dzelzkalēja.

Tiešo maksājumu samazinājums neskars lauksaimniekus tikai Rumānijā, Bulgārijā un Horvātijā, kas ir pašas jaunākās ES dalībvalstis, lai gan tiešmaksājumu līmenis tajās ir augstāks nekā Latvijā.

Līdz šim Latvijas zemnieki saņem vismazākos hektārmaksājumus Eiropā, kas tālu atpaliek no Eiropas vidējā līmeņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti