Dienas ziņas

Komunālo parādu dēļ atsavina dzīvokļus

Dienas ziņas

Koka auto sacensības Kārķos

Eiropas nauda Latvijas pagastos

ES finansējumu izmanto, veidojot trenažieru zāli un trušu parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau deviņus gadus Lielvārdē darbojas publiskās partnerības biedrība “Zied zeme”. Ar tās starpniecību Lielvārdes un apkārtējos novados šo gadu laikā projektos realizēti teju divi miljoni eiro, kas tiek piesaistīti no Eiropas fondiem. Kā skaidro biedrības valdes priekšsēdētāja, aktīvi projektu rakstīšanā un realizācijā esot ne tikai pilsētu, bet arī pagastu iedzīvotāji. Un daļai finansējuma piešķiršanu nākas arī atteikt.

„To mēs redzam arī pēc projektu skaita. Iepriekšējos gados ir bijuši 99 projekti vienā projektu pieņemšanā. Protams, ka pieprasītais finansējums pārsniedz piedāvāto. Tā nauda, salīdzinoši liekas daudz, 2 miljoni, bet sadalot uz gadiem un gribētājiem, tas ir ļoti maz,” biedrības „Zied Zeme” valdes priekšsēdētāja Linda Cīrule.

Biedrības mērķis ir sekmēt aktivitāšu dažādošanu un infrastruktūras attīstību novados, īpaši uzsverot attālākos pagastu centrus. Kopīgiem spēkiem rakstot projektus, iedzīvotāji ne vien aprīkojuši mācību centrus, bērnu laukumus, bet greznos tērpos ietērpuši arī pašadarbnieku kolektīvus. Savukārt lēdamnietis Arno pagastā izveidojis trenažieru zāli. „Mums pašiem tādu līdzekļu nav un kā es te minēju, kaut kādu kredītu ņemt - tas ir automātiski bankrots pēc kāda laika un nepatikšanas tikai,” saka Arno Kuks, kurš, izmantojot ES finansējumu, Lēdmanē iekārtojis trenažieru zāli.

Popularitāti Lēdmanes pagastā iemantojusi arī Trušu karaliste, kas šobrīd ir viens no Lielvārdes novada populārākajiem tūristu galamērķiem. Šeit pašu spēkiem un ar piesaistīto finansējumu izveidots Trušu parks, kur kā saka parka saimniece – pilsētniekiem kaut nedaudz ir iespējas iepazīt skaisto lauku idilli.

„Ir ļoti svarīgi, ka Tev dod tieši iespēju attīstīties. Dod to pamatkapitālu. Būdām, žogiem, trušiem, teritoriju uzkopšanai , nolīdzināšanai. Tas prasa ļoti lielus līdzekļus. Un pateicoties Zied Zeme mums bija iespēja attīstīties,” stāsta Anda Zaķe – Parkovska, kas ieguvusi ES finansējumu un izveidojusi Trušu parku.

Aptaujātie projektu iesniedzēji atzīst, bez papildus atbalsta daudzas no gadiem kaltajam idejām netiktu realizētas jau pieminētā finansējuma trūkuma dēļ. Un lai ar tie nav projekti, kas rakstāmi ar piecām nullēm, ka saka paši – labs rotaļu laukums vai lepni pašdarbnieki ir mazs, bet tomēr iemesls, lai nepamestu pagastus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti