Dienas ziņas

Olimpieši un Prezidents uz Sočiem

Dienas ziņas

Pārtikā lietojam pārāk daudz sāls

Ekonomikas ministrijai pārmet solījumu nepildīšanu

EM: Ražotāji var lūgt precizēt subsidētās elektroenerģijas nodokļa likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomikas ministrija mierina ražotājus, kuriem subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistrā noteikta nepamatoti liela subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likme, un aicina viņus vērsties ministrijā, lūdzot to precizēt, Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena” sacīja ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs  Jurijs Spiridonovs.

Viņš skaidroja, ka likumā par SEN jau paredzēts, ka pēc subsidētās enerģijas ražotāju reģistra publiskošanas trīs dienu laikā ražotājiem ir iespēja vērsties ministrijā un lūgt novērst neprecizitātes un neatbilstības. Lai informācijas aprite notiktu raitāk, Spiridonovs aicināja informāciju sniegt uzreiz ministrijai, nevis Lauku atbalsta dienestam.

Ministrija jau saņēmusi 11 šādus iesniegumus, atzina Spiridonovs. Viņš arī uzsvēra, ka ministrijai ir tiesības precizēt reģistru arī jebkurā citā laikā, un, ja kāds nokavēs un neiesniegs dokumentus trīs dienu laikā, to varēs darīt arī vēlāk un pēc tam atgūt pārmaksāto nodokli.

Saskaņā ar šodien publicēto subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistru elektrības ražošana no dabasgāzes tiks aplikta ar 15% nodokli, bet no atjaunojamajiem energoresursiem elektrību  ražojošajiem nodokļa likme būs 10%. Savukārt tiem, kas ražo elektrību koģenerācijā un pārdod vismaz 70% saražotā siltuma centralizētai siltumapgādei, piemērota samazinātā 5% nodokļa likme neatkarīgi no tā, vai enerģija ražota no atjaunojamajiem resursiem.

„Doma ir tāda, lai nepieļautu, ka subsidētās enerģijas nodoklis ietekmē apkures cenas. Nu, teiksim siltumenerģijas cenas, līdz ar to apkures cenas,” Latvijas Televīzijai skaidro Spiridonovs.

Tomēr arī uzņēmumi, kuri ražo elektrību no zemnieku saimniekošanas blakusproduktiem, piemēram, pārstrādājot kūtsmēslus, bija cerējušas uz 5% nodokļa likmi.

„Pašreiz izskatās, ka EM iedevusi sarakstu, kurā arī šīs stacijas, kas strādā videi draudzīgi un ir ļoti loģiski sakārtotas kūtsmēslu pārstrādāšanai, dabūs maksāt arī šos 10%, kas īstenībā nebija sākotnēji paredzēts,” norāda Z/S “Mežacīruļi” saimnieks Juris Cīrulis.

Šādu uzņēmumu Latvijā ir vairāki desmiti, tomēr Ekonomikas ministrijas veidotajā reģistrā ar 5% nodokļa likmi sākotnēji bija iekļauti tikai seši. Ekonomikas ministrija gan uzsver, ka samazinātās nodokļa likmes piemērīšana atkarīga no pašu uzņēmumu sniegtās informācijas.

„Mēs zinām, ka siltumenerģija tiek nodota, bet vai tiešām 70% - šādu datu var nebūt. Un tieši tāpēc mēs šobrīd sagaidām no nodokļa maksātājiem rīcību nevis šoka formā, bet papildus dokumentu iesniegšanu, kas ļautu mums precizēt šo reģistru. Gadījumā, ja kāds nevar paspēt, tad arī tālākais nav ļoti satraucošs – mēs drīkstam precizēt reģistru reizi mēnesī,” sacīja ministrijas pārstāvis.

Aģentūra LETA ziņoja, ka Ekonomikas ministrija, nosakot jaunā subsidētās enerģijas nodokļa (SEN) likmes, šokējusi elektrības ražotājus. EM izveidojusi subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistru, kurā iekļauti tie elektroenerģijas ražotāji Latvijā, kuriem ir pienākums maksāt SEN, kā arī noteikts viņiem maksājamā nodokļa apmērs.

Reģistrā norādīts, ka faktiski visiem biogāzes ražotājiem, pretēji iepriekš noteiktajam, SEN likme būs nevis 5%, bet gan 10%. Savukārt tiem elektrības ražotājiem, kas izmanto dabasgāzi, likme lielākoties ir 5%.      

No šī gada ieviestā SEN maksātāji ir elektroenerģijas ražotāji, kuriem ir tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, saņemt garantēto maksu par koģenerācijas stacijā vai elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu, pārdot elektroenerģiju saskaņā ar laikposmā no 1998.gada 6.oktobra līdz 2005.gada 7.jūnijam spēkā bijušajiem Enerģētikas likuma nosacījumiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti