Pēcpusdiena

Rīgā sākas āra kafejnīcu sezona. Dome saņēmusi mazāk pieteikumu

Pēcpusdiena

Drosmīgais buks un 25 rubeņi – fotogrāfa Šatrovska spilgtākie mirkļi pie Burtnieku ezera

Pensiju fondi turpina strādāt ar negatīvām ienesīguma likmēm

Eksperti: Negatīvas ienesīguma likmes vienā gadā vēl neliecina par pensiju fondu rezultātiem kopumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan pensiju fondi gada griezumā strādājuši ar negatīvām ienesīguma likmēm, taču eksperti intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” norāda, ka viena gada negatīvi rādītāji vēl neliecina par kopējiem pensiju fondu rezultātiem ilgākā laikā.

Ieguldījumu pārvaldes „INVL Asset Management” valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs skaidroja, ka aktīvu, kuros tiek ieguldīti līdzekļi, vērtība svārstās. Pirms pusgada aina bija krietni pozitīvāka. Arī, raugoties divu un piecu gadu griezumā, visi pensiju fondu plāni bijuši ar plus zīmi.

Viņš norāda, ka gads ir samērā īss termiņš, īpaši ņemot vērā, ka 2015.gada pavasarī akciju tirgi sasniedza vēsturiski augstāko līmeni. Un tagad esot vērojama veselīga atgriešanās.

Arī Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece saka, ka, raugoties uz pensiju fondiem, nedrīkst izraut viena ceturkšņa vai gada rādītājus un attiecināt to uz visu pensiju fondu rezultātu. 15 gadu laikā kopš otrā pensiju līmeņa darbības sākuma neviens no plāniem neesot strādājis ar negatīvu rezultātu, norāda Muižniece.

Taujāta par to, vai šādu negatīvu ienesīguma likmju gadījumā paredzēts kāds drošības spilvens, ministrijas pārstāve atzina, ka Latvijā netiek garantētas ienesīguma likmes un atbildība gulstas uz pašu fonda dalībnieku pleciem. Tāpēc būtiski ir sekot līdzi izvēlētajam plānam un tam, kādi ir tā rezultāti, kā arī nepieciešamības gadījumā tos mainīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti