Rīta intervija

Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis par algām slimnīcā

Rīta intervija

Pētnieks Mārtiņš Kaprāns par starptautisko notikumu atainojumu Latvijas interneta portālos

Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste par Latvijas IKP izaugsmi, ekonomikas attīstību

Ekonomists: Izaugsme tuvu maksimumam; kāpināt tempu bez reformām nevarēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā vērojamas pazīmes, kas liecina par problēmām ekonomikā – tās izaugsmes temps ir tuvu maksimālajam un bez reformām to būtiski kāpināt nevarēs, intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Bankas monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Ekonomika pērn augusi straujāk nekā gadu iepriekš – samazinās bezdarbs, aug iedzīvotāju ienākumi un arī valsts ieņēmumi no nodokļiem. Tomēr pērn gada pēdējā ceturksnī izaugsme palēninājās, ko Rutkaste skaidroja ar laikapstākļiem, kas negatīvi ietekmēja kokrūpniecību, lauksaimniecību un enerģētiku. Savukārt būvniecībai laikapstākļi nākuši par labu, pagarinot darbu sezonu.

Straujākas izaugsmes dēļ viņš nesteidz teikt, ka būtu ekonomikas pārkaršana, taču esot vairākas pazīmes, ka Latvijas ekonomikā ir problēmas. “Mēs redzam, ka pat pie mērenas izaugsmes 4,5% aizvien vairāk un vairāk uzņēmēju sāk minēt, ka darbaspēka trūkums ir problēma, investīciju līmenis joprojām ir zems, lai gan sāk atkopties.

Mēs redzam, ka ekonomika ir tuvu maksimālajam izaugsmes tempam,” norādīja ekonomists.

Viņš skaidroja, ka šādā situācijā nepalīdzēs tas, ka ārvalstīs pieprasījums kļūs vēl straujāks, un Latvija būtiski kāpināt ekonomikas izaugsmes tempu nevarēs.

Lai arī turpmāk Latvijas ekonomika strauji attīstītos, jāveic reformas. “Jādomā par to, kā mēs efektīvāk izmantojam savu darbaspēku un iesaistām joprojām tos daudzos cilvēkus, kas ir bez darba. Turklāt ir vērojamas diezgan lielas reģionālās [bezdarba rādītāju] disproporcijas,” norādīja Rutkaste.

Līdz ar to darbaspēka masveida imigrācija nebūtu Latvijai piemērots risinājums, tomēr var strādāt pie "gudrās imigrācijas", piebilda ekonomists.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti