Latvijas iekšzemes kopprodukta gada izaugsme pēdējā ceturksnī – 4,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2016. gada attiecīgo periodu, pieauga par 4,8% pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem un par 4,2% – pēc neizlīdzinātiem datiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais IKP novērtējums.

Pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātajiem datiem ceturtajā ceturksnī IKP ietekmēja apjoma pieaugums rūpniecībā par 5%, būvniecībā – par 21% un pakalpojumu nozarēs – par 4%, tai skaitā mazumtirdzniecībā – par 5%. Produktu nodokļi iekasēti par 3% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. 

Savukārt pagājušā gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2017. gada 3. ceturksni, IKP apjoms pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem ir palielinājies par 0,3%. Tas, pēc Finanšu ministrijas (FM) teiktā, ir pērnā gada vājākais ekonomikas kāpums ceturkšņu griezumā.

FM atzīmē, ka 2017.gadā kopumā Latvijas ekonomiskā izaugsme būs sasniegusi 4,5%, kas būtu straujākais IKP pieauguma temps kopš 2011.gada, kad Latvijas ekonomika palielinājās par 6,4%.

Latvijas ekonomisko izaugsmi pērnā gada pēdējā ceturksnī tāpat kā visa 2017.gada laikā veicināja pievienotās vērtības kāpums lielākajā daļā tautsaimniecības nozaru.

Rūpniecība ceturtajā ceturksnī uzrādījusi pieaugumu par 5%, ko nodrošināja spēcīgs apjomu pieaugums apstrādes rūpniecībā, kamēr elektroenerģijas ražošanas sektorā 2017.gada nogalē, pretstatā iepriekšējiem ceturkšņiem, bija vērojams kritums.

Apstrādes rūpniecības izaugsmi īpaši veicināja augstie izlaides apjomi metālapstrādes un mašīnbūves apakšnozarēs, būvmateriālu, kā arī pārtikas produktu ražošanā.

To pamatā noteica ražotāju panākumi ārējos tirgos, kas norāda uz labiem 2017.gada pēdējā ceturkšņa eksporta rezultātiem, norāda FM.

2017.gada trešajā ceturksnī strauji pieauga izsniegto būvatļauju skaits ēkām un inženierbūvēm, kas varētu būt jau atspoguļojies ceturtā ceturkšņa celtniecības datos, kā arī liecina par būvniecības sektora aktivitātes turpināšanos šogad. Būvniecības izaugsmi sekmēja gan privātie investīciju projekti, gan publiskais finansējums, realizējot Eiropas Savienības (ES) fondu projektus, atzīmē FM.

Izvērsts ziņojums par precizēto IKP apjomu un izmaiņām 2017. gada 4. ceturksnī tiks publicēts 28. februārī.

Jau ziņots, ka trešajā ceturksnī Latvijas IKP, salīdzinot ar atbilstošu laika posmu pirms gada, pieauga par 5,8% pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem un par 6,2% pēc izlīdzinātiem datiem.

Latvijas Banka pērn decembrī paaugstinājusi Latvijas IKP 2017.gada izaugsmes prognozi līdz 4,7%. Iepriekš Latvijas IKP pieauguma prognoze koriģēta septembrī, lēšot, ka tautsaimniecība augs par 4,2%. 2018. gadā IKP kāpums varētu būt 4,1%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti