Ekonomisko lietu tiesas tiesnešiem plāno pastāvīgu kvalifikācijas celšanu un pieredzes apmaiņu ārzemēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mazāk par pusgadu atlicis līdz laikam, kad darbs jāsāk jaunajai Ekonomisko lietu tiesai. Tās izveidi Saeima atbalstīja šā gada jūnijā, un jaunā tiesa būs specializēta pirmās instances rajona tiesa finanšu noziegumu, korupcijas un komercstrīdu iztiesāšanai. Līdz augusta beigām turpināsies pretendentu atlase 10 tiesnešu vietām, kam sekos intensīva apmācība.

Ekonomisko lietu tiesas tiesnešiem plāno pastāvīgu kvalifikācijas celšanu un pieredzes apmaiņu ārzemēs
00:00 / 03:33
Lejuplādēt

Jaunā Ekonomisko lietu tiesa atradīsies vienā no Pārdaugavas tiesas ēkām Rīgā, Āgenskalnā, bet tās darbība aptvers visu Latviju. Ar tiesas gatavību otrdien iepazinās Tiesu administrācijas pārstāvji un nozares ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija). Telpas ir, galvenais izaicinājums – atlasīt spēcīgus tiesnešus.

"Darbs jaunā tiesā ir ne tikai potenciāli veiksmīgs ieraksts CV, bet karjeras kāpums, savas kvalifikācijas celšana. (..) Šis būs ļoti nopietns pieteikums tam, ka tas ir augstākās raudzes profesionālis jurisprudencē," sacīja Bordāns.

Tiesnešu atlase ilgs līdz augusta beigām, un tajā var pieteikties ne vien jau esošie tiesneši, bet ikviens jurists, kurš sasniedzis 30 gadu vecumu un vismaz piecus gadus strādājis specialitātē, skaidroja Tiesu administrācijas pārstāve Anna Skrjabina.

"Mēs sagaidām atbilstību likumam “Par tiesu varu”, ieinteresētību nemitīgi celt savu kvalifikāciju gan Latvijā, gan ārvalstīs, gatavību iesaistīties Latvijas tiesu sistēmas efektivitātes attīstībā, kā arī iesaistīties starptautiskajā dialogā," pastāstīja Skrjabina.

Pretendentiem piedāvās apmācības jau atlases gaitā, bet pēc sekmīgas pārbaudījumu nokārtošanas varēs iegūt tiesneša statusu, ja tāda vēl nav. Intensīva specializēto tiesnešu apmācība turpināsies arī pēc stāšanās amatā, uzsvēra Skrjabina.

“Lietas jaunajā tiesā netiks pārdalītas no citām tiesām, līdz ar to lietas ienāks ļoti pakāpeniski, kas ļaus jaunajiem tiesnešiem aktīvāk iesaistīties gan tiesas darba plānošanā, gan lēnām sākt izskatīt lietas," skaidroja Skrjabina.

Jaunā tiesa skatīs, piemēram, komercstrīdus, reiderisma gadījumus, specifiskus finanšu un ekonomiskos noziegumus. To izskatīšana pašlaik pirmās instances tiesās nereti ilgst gadiem un, kā norāda tieslietu ministrs, neveicina veselīgu uzņēmējdarbības vidi Latvijā.

"Šī tiesa specializēsies ne tikai civillietās, komerclietās, bet arī korupcijas lietās. Tas ir tieši tāpēc, lai mēs tiktu galā ar tādām lietām kā Lemberga lieta. Lai tādas vispār nerastos – tik iekavētas, ar ļoti dažādiem un bieži vien subjektīviem iemesliem. Tas viss sakņojas profesionālismā un godprātīgumā," sacīja Bordāns.

Diskusijās par specializētas Ekonomisko lietu tiesas izveidi iebilda Tieslietu padome, norādot, ka tiesnešu specializācija iespējama arī esošajā sistēmā un tiesu reforma būtu jāskata plašākā kontekstā. Ministrs gan uzskata, ka jauna tiesa sistēmu uzlabos efektīvāk.

"Mēs saredzam, ka tās iestādes Latvijā, kas ir veidojušās no jauna, ir parādījušas ļoti labus efektivitātes rādītājus. Varam minēt pirmos desmit grūtos KNAB darbības gadus, varam minēt administratīvās tiesas," piebilda Bordāns.

Ministrs vērtēja, ka vairums jaunās tiesas lietu specializēto tiesnešu vadībā būtu izskatāmas mēnešu, nevis gadu laikā. Tas būšot solis ceļā uz visu pirmās instances tiesu profesionalitātes stiprināšanu, lai samazinātu pārsūdzību skaitu augstākās instancēs.

KONTEKSTS:

Specializētas tiesas izveide ir tieslietu ministra Jāņa Bordāna (Jaunā konservatīvās partija) iecere, ko valdība atbalstīja 2019. gada novembra sākumā. Ministra ieskatā šādas tiesas izveide uzlabotu sarežģītu lietu izskatīšanas kvalitāti un ātrumu.

Iecerēts, ka tiesa varētu sākt strādāt 2021. gada 1. janvārī. Plānots, ka tiesnešu kopskaitu nemainīs un Ekonomisko lietu tiesai tiks novirzītas desmit tiesneša amata vietas. Idejas ierosinātāji cer, ka ar specializētas tiesas izveidi varētu uzlabot tiesu darba kvalitāti, kā arī samazināt sarežģītu lietu izskatīšanas termiņus. 

Saeima konceptuāli atbalstīja ekonomisko lietu tiesas kā specializētās pirmās instances tiesas izveidi 2019. gada decembrī. Taču 2020. gada pavasarī jaunu pretestību reformai izrādīja partija “KPV LV”, kura nolēma prasīt Tieslietu padomes redzējumu. Aprīlī  “KPV LV” pārstāvošais deputāts Aivars Geidāns balsojumā Juridiskajā komisijā atturējās. Ar to pietika, lai reforma iestrēgtu.

Saeima šī gada 17. jūnijā pieņēma grozījumus likumā “Par tiesu varu”, ar kuriem ieviesta Ekonomisko lietu tiesa kā specializēta pirmās instances rajona (pilsētas) tiesa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti