Valdība atbalsta ekonomisko lietu tiesas izveidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vienam ministram iebilstot, valdība sēdē otrdien, 5. novembrī, atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) ieceri izveidot specializētu ekonomisko lietu tiesu. Tā varētu sākt strādāt 2021. gada 1. janvārī. Idejas ierosinātāji cer, ka ar specializētas tiesas izveidi varētu uzlabot tiesu darba kvalitāti, kā arī samazināt sarežģītu lietu izskatīšanas termiņus. 

Valdība atbalsta ekonomisko lietu tiesas izveidi
00:00 / 02:24
Lejuplādēt
Uzņēmējdarbības vides attīstība ir viens no valsts izaicinājumiem, pēc valdības sēdes sacīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). Ātra un profesionāla strīdu izskatīšana ekonomiskajās lietās vidi sakārtotu. Tāpēc valdība otrdien atbalstīja specializētu ekonomisko lietu tiesas izveidi.

 

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvās partija) uzskata, ka lēmums ir pagrieziena punkts tiesu darba uzlabošanā.

Specializēta tiesa, pēc ministra domām, uzlabotu sarežģītu lietu izskatīšanas kvalitāti un ātrumu.

"Šī izšķiršanās varētu būt tāds nozīmīgs pagrieziena punkts Latvijas tiesu sistēmā uz tiesas specializāciju (..)," klāstīja ministrs.

Tiesnešus, kuri jaunajā tiesā varētu strādāt, izraudzīsies konkursā.

Tiesneši nereti norāda, ka lietu izskatīšanas tempus ietekmē advokātu noslodze. Bordāns uzskata, ka šo jautājumu varētu atrisināt, tiesām stingrāk pieejot darba organizēšanai. Specializētajās tiesās tiesneši ar šādām situācijām tiktu galā, uzskata ministrs.

Pret ieceri valdības sēdē iebilda iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ("KPV LV"). Viņš bažījās, ka specializētā tiesa varētu radīt korupcijas riskus. Kolēģi viņam nepiekrita un ieceri atbalstīja.

Plānots, ka jaunā tiesa skatīs sarežģītas komerclietas, civillietas, kā arī naudas atmazgāšanas un korupcijas krimināllietas. Par šīm izmaiņām vēl jālemj Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti