EK sūdzēsies PTO par Krievijas cūkgaļas importa ierobežojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No nākamās nedēļas Krievijā nedrīkstēs ievest  Lietuvas un Polijas gatavās gaļas produkciju, kuras sastāvā ir cūkgaļa. Abu valstu premjeri šo aizliegumu ar politiku nesaista, taču Eiropas Komisija par šādu Maskavas rīcību sūdzēsies Pasaules Tirdzniecības organizācijā. 

Krievija no 7.aprīļa apturēs cūkgaļu saturošu produktu importu no Polijas un Lietuvas. Tas darīts, sekojot Baltkrievijas piemēram pēc tam, kad Polijā un Lietuvā tika atklāti Āfrikas cūku mēra gadījumi.

Polijas premjers Donalds Tusks trešdien paziņoja, ka Krievijas noteiktais importa aizliegums neesot politisks lēmums. Tikmēr viņa Lietuvas kolēģis Aļģirds Butkēvičs pauda, ka ierobežojumiem ir tehniski iemesli.

Janvāra beigās Āfrikas cūku mēra infekcija tika atklāta divām mežacūkām Lietuvas dienvidos, un sešās pašvaldībās nekavējoties tika izsludināts ārkārtas stāvoklis. Neraugoties uz to, Krievija noteica cūkgaļas un dzīvo cūku importa aizliegumu no visas Eiropas Savienības. Vēlāk, februāra vidū infekcijas tika atklāta arī Polijā.

Maskava uzstāj, ka cūkgaļas importa aizliegums noteikts visam blokam, jo Brisele iepriekš uzstāja, ka tirdzniecības sakaros tas uzskatāms par vienu veselumu, tāpēc arī bīstamās infekcijas izplatību nevajadzētu reģionalizēt.

Taču Eiropas Komisija nolēma vērsties Pasaules Tirdzniecības organizācijā, norādot, ka Krievijas  noteiktie ierobežojumi ir nesamērīgi. Komisija ir pārliecināta, ka abas valstis, kur atklāts Āfrikas cūku mēris, ir darījušas visu, lai novērstu infekcijas izplatīšanos.

Pēc nozares ekspertu aplēsēm, Lietuva ik gadu uz Krieviju eksportē cūkgaļas produkciju aptuveni 50 miljonu eiro vērtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti