EK dos zaļo gaismu Latvijas dalībai eirozonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) atbalsta Latvijas dalību eirozonā, liecina Latvijas Radio rīcībā esoša informācija. Trešdien gaidāms Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās Bankas oficiālais paziņojums.

Informācija, kas nonākusi Latvijas Radio rīcībā, liecina, ka Eiropas Komisijas ieskatā Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus. Tas nozīmē, ka trešdien Latvija, visticamāk, saņems oficiālu apstiprinājumu tam, ka ir gatava jau nākamgad pievienoties eirozonai.

Pēdējā laikā Latvija ir saņēmusi dažādus signālus, kas klīdina šaubas, ka konverģences ziņojums varētu nebūt pozitīvs. Piemēram, vēl aizvadītajā nedēļā Eiropas Komisija gadskārtējā ziņojumā par tā saukto valstu „veselību” ieteica atcelt pārmērīga budžeta deficīta procedūru pret Latviju, kas ir ļoti būtiski, lai Latvija iestātos eirozonā.

Arī Eiropas sociālo lietu komisāru Lāslo Andoru intervijā visai skaidri lika saprast, ka Eiropas Komisija atbalstīt Latviju eirozonā. Taujāts, vai trešdien būdam pie Eiropas komisāru galda viņš atbalstīs Latviju un eiro, Andors: „Es esmu pārliecināts, ka diskusiju virziens būs atzīt, ka Latvija atbilst Māstrihtas kritērijiem.” Arī Latvijas komisārs Andris Piebalgs pirms neilga laika atzina, ka būtu ļoti pārsteigts, ja iznākums būtu negatīvs.

Turklāt par jautājumu par valstu pievienošanos eirozonā neizlemj pēdējā naktī. Briselē tie top ilgi un arī nostiprinās pamatīgi. Arī ārvalstu žurnālisti Briselē, kuri seko līdzi Latvijas norisēm, maz šaubās, ka iznākums būs citādāks, un gatavojas pozitīvam Eiropas Komisijas lēmuma.

Lai pievienotos eirozonai, tiek vērtēti pieci kritēriji: inflācijas procents, ilgtermiņa procentu likmes, valdības budžeta deficīts, valdības kopējais parāds un valūtas kursa stabilitāte. Visus šos kritērijus Latvija, acīmredzot, izpilda.

Taču trešdien visi Eiropas Savienības komisāri tiksies, taps galīgais lēmums un oficiālais paziņojums. Tad ar savu vērtējumu klajā nāks arī Eiropas Centrālā Banka.

Pēc tam savu vārdu teiks Eiropas Parlaments un visas Eiropas Savienības dalībvalstis. Pilnīga skaidrība par šo jautājumu būs 9. jūlijā.

Latvija eirozonai gatavojas pievienoties nākamā gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti