EK atbildi ASV noteiktajiem muitas tarifiem ieviesīs jūlijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pretpasākumus Amerikas Savienoto Valstu (ASV) lēmumam noteikt ievedmuitas tarifus Eiropā ražotajam tēraudam un alumīnijam Brisele varētu ieviest jau nākammēnes, paziņojis Eiropas Komisijas viceprezidents Marošs Šefčovičs.

Amatpersona norādīja, ka lēmums tiks pieņemts, konsultējoties ar Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tā būs apdomāta un saskaņota atbilde vienpusējam un pretlikumīgajam ASV lēmumam piemērot tarifus Eiropas tērauda un alumīnija eksportam. 

Šefčovičs arī atkārtoti pauda nožēlu par šo Vašingtonas lēmumu. Arī citi ietekmīgi Eiropas valstu politiķi un eksperti turpina kritizēt ASV prezidenta Donalda Trampa īstenoto politiku. 

Starptautiskās Minhenes drošības konferences vadītājs Volfgangs Išingers norādīja, ka ASV un Eiropas Savienības domstarpības satricina Rietumu vērtību pamatus.

Konflikts starp Trampu un Eiropas Savienību par tirdzniecību, klimata izmaiņām, starptautiskiem līgumiem un institūcijām esot daudz nopietnāks nekā domstarpības par Irākas karu pirms 15 gadiem.   

KONTEKSTS:

ASV ir nonākušas asas kritikas centrā pēc tam, kad 1.jūnijā stājās spēkā jaunas nodevas no Eiropas Savienības, Kanādas un Meksikas ievestajam alumīnijam un tēraudam. Kanādā notikušajā G7 valstu finanšu ministru tikšanās laikā ASV tika nosūtīts skaidrs signāls par sabiedroto neapmierinātību ar šādu lēmumu, pieprasot Trampam šos negodīgos tarifus atcelt.

Atsevišķi analītiķi norāda, ka Trampa nostāja var veicināt to, ka tuvākie sabiedrotie no viņa novēršas pat par spīti tam, ka arī citas valstis vaino Ķīnu par netaisnīgām subsīdijām un pasaules tirgu pārpludināšanu ar lētiem produktiem un izejmateriāliem, kas kaitē ārvalstu konkurentiem.

Saspīlējums starp abām lielvalstīm pieaudzis kopš pagājušā gada augusta, kad ASV prezidents Tramps apsūdzēja Ķīnu negodīgā tirdzniecības praksē un ASV intelektuālā īpašuma zagšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti