ASV jaunie tarifi raisa asas diskusijas G7 valstu finanšu ministru sanāksmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pasaules ekonomikas attīstība un iespējamie riski. Iekļaujoša izaugsme, ienākumu nevienlīdzības mazināšana, kriptoaktīvi, kā arī sieviešu un meiteņu lomas palielināšana sabiedrībā. Šīs ir galvenās tēmas, kuras šajās dienās apspriestas G7 valstu grupas finanšu ministru un centrālo banku vadītāju tikšanās laikā Kanādā. Taču tieši briestošais globālais tirdzniecības strīds par ASV vienpusēji ieviestajiem tirdzniecības tarifiem izraisījis visasākās diskusijas.

 

ASV jaunie tarifi raisa asas diskusijas G7 valstu finanšu ministru sanāksmē
00:00 / 03:19
Lejuplādēt
Šī ir pirmā G7 līmeņa tikšanās, uz kuru vienuviet pulcējušies pasaules ekonomiski attīstītāko valstu finanšu un attīstības ministri, kā arī centrālo banku vadītāji, lai kopīgi spriestu par globālu un ilgtspējīgu attīstību un meklētu iespējamos risinājumus mūsdienu lielākajiem izaicinājumiem.

 

Ministri atzinuši, ka G7 var spēlēt unikālu lomu cīņā pret nabadzības mazināšanu, kā arī sniegt milzīgu ieguldījumu iekļaujošas, labklājīgas un mierīgas pasaules veidošanā. Spriežot par to, kā efektīvāk izmantot līdzekļus, kā veidot jaunas sadarbības formas un aktīvāk darboties dažādās starptautiskās organizācijās, sanāksmes dalībnieki ir likuši pamatu pēc nedēļas gaidāmajam G7 līderu samitam.

Taču šo tikšanos nenoliedzami aizēnoja pirms dažām dienām Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa lēmums ieviest papildu nodevas importētajam alumīnijam un tēraudam. Jaunie tarifi skars gan Eiropas Savienību (ES), gan vairākas citas valstis.

Sanāksmē piedalījās arī Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis, kurš saviem kolēģiem paziņojis par ES plāniem apstrīdēt ASV rīcību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO).

"Sanāksmes laikā es no Eiropas Savienības puses informēju, ka Eiropas Savienība vērsīsies PTO pret šo ASV lēmumu. Un arī noteiks atbildes jeb kompensējošos tarifus ASV importam uz Eiropas Savienību. Jo PTO normas paredz – ja kāda no dalībvalstīm vienpusēji ievieš savus tarifus, tad uz to ir iespējams atbildēt proporcionālā veidā," skaidro Dombrovskis.

Francijas finanšu ministrs Bruno Le Meirs uzsvēris, ka ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins sanāksmes laikā faktiski esot bijis izolēts, tāpēc tas vairāk pat esot bijis G6+1 samits. Pēc ministra vārdiem, galvenais uzdevums esot panākt to, lai amerikāņu varas iestādes beidzot nāk pie prāta.

Kā atzinis Dombrovskis, iebildumi pret Vašingtonas rīcību faktiski ir visiem. Taču visas šajā arvien pieaugošajā tirdzniecības strīdā iesaistītās puses darot visu iespējamo, lai komunikācijas kanāli tomēr netiktu slēgti un risinājums domstarpībām tiktu atrasts.

"Es nedomāju, ka no šāda veida tirdzniecības disputiem un papildus tarifiem, atbildes tarifiem un tā tālāk… Nu, tur nebūs ieguvēju!. Tas negatīvi ietekmēs ne tikai Eiropas Savienību, bet arī ASV un kopumā globālo ekonomiku. Tāpēc ir svarīgi šīs domstarpības minimizēt un pēc iespējas novērst," saka EK viceprezidents.

Līdz G7 līderu samitam ir atlikusi nepilna nedēļa un var prognozēt, ka diskusijas par ASV ieviestajiem tarifiem kļūs tikai asākas. Šādi strīdi un bažas par globālu tirdzniecības karu ir atstājušas negatīvu ietekmi arī uz finanšu tirgiem.

Citi eksperti gan norāda, ka ASV un ES divpusējo tarifu ietekme uz globālo ekonomiku būšot salīdzinoši maza. Daudz nopietnāk būtu jāraugās uz to, ka ASV prezidents Donalds Tramps kārtējo reizi ir ignorējis starptautiskās normas, mazinot uzticību gan uzņēmēju, gan uz tirdzniecību orientētu valstu vidū.

Vēl citi eksperti uzsver, ka pašlaik neatbildēts paliek viens ļoti liels jautājums – vai šajā visai sarežģītajā situācijā pats Tramps vispār ieradīsies uz G7 līderu samitu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti