Panorāma

Francijas vēlēšanās labi rezultāti kreiso blokam

Panorāma

Panorāma

Degvielas cenu kāpuma dēļ mainās autobraucēju paradumi

Degvielas cenu kāpuma dēļ mainās autobraucēju paradumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Degvielas cena par litru šomēnes pārsniegusi divu eiro robežu. To, ka cenas varētu stabilizēties vai pat sarukt, nozarē neprognozē. Degvielas cenu kāpums ietekmējis autovadītāju braukšanas paradumus.

Degvielas uzpildes stacijās kā benzīna, tā dīzeļdegvielas litra cena jau kādu laiku pārsniegusi divu eiro robežu, un, piepildot bāku, jāšķiras no patiesi iespaidīgām naudas summām. Aptaujātie autovadītāji atzina, ka tas liek viņiem pārdomāt savus braukšanas paradumus.

Elizabete: "Cenšamies braukt mazāk. Kad nav nepieciešamības, tad nebraucu."

Latvijas Televīzija: "Piemēram?"

Elizabete: "Uz veikalu nebraucu, es dzīvoju Ogrē. Mazāk braucu uz Rīgu. Cenšos izmantot vilcienu tādā gadījumā vairāk."

Sandis: "Nelabi paliek! [smejas].. Ļoti slikti īstenībā. Cenas ir kosmoss. Protams, izvēlēšos maršrutus, kur braukt, apdomīgāk. Rēķināšu, plānošu. Tā vairs nevarēs, kā iepriekš, diemžēl – braukt kur gribās un kad gribās. Jā."

Bet arī tie, kas mēģina strādāt vairāk, atzina – ilgākā laika posmā no kaut kā nāksies atsacīties, vai tas būtu auto prieks, vai citi labumi.

Igors: "Nāksies! Cenas nupat kā pieauga, un vēl neviens pie tā nav pieradis. Visticamāk, nāksies mainīt paradumus."

Latvijas Televīzija: "Kā domājat, cenas vēl augs vai nē?"

Igors: "Nezinu. Varbūt būs vēl lielākas. Ja jau tagad aug ar katru dienu."

Pozitīvas prognozes par to, ka cenas stabilizēsies vai gaidāms to kritums, nozarē neizsaka. Dīzeļdegvielas cenas ietekmē sankcijas pret Krieviju un tās sāktais karš Ukrainā, benzīna izmaksas saistītas ar cenu kāpumu pasaules biržās. Cenu kāpumam ir vēl citi iemesli.

"Tas, ko mēs redzam šobrīd stacijās, ka cilvēki pildās par aptuveni tādu pašu summu, taču, protams, ielej mazāk par šo summu.

Var redzēt, ka ir tāds psiholoģisks pieradums, piemēram, pildīt degvielas bāku par 20 – 30 eiro, bet litri sanāk diemžēl mazāk," atzina "Circle K Latvia" pārstāve Ieva Stūre.

Degvielas uzpildes stacija. 2022. gada jūnijs.
Degvielas uzpildes stacija. 2022. gada jūnijs.

"Circle-K" vēl nav apkopoti dati par maiju, taču jau aprīlī, kad cenas vēl ne tuvu nebija tik augstas kā šodien, - gan benzīna, gan dīzeļdegvielas patēriņš, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, sarucis vidēji par 6%.

"Nestē" savukārt novērots, ka, kamēr privātpersonu degvielas patēriņš sarūk, uzņēmumi turpina darbu un patērē tikpat, cik līdz šim.

"Jūnija sākumā kopš [Eiropas Savienības] sestās sankciju paketes [Krievijai] pieņemšanas cenas ir tikai kāpušas. Mana cerība bija, ka situācija būs skaidra un būs mazāk vietas spekulācijām, tas nav piepildījies. Joprojām cenas, arī tagad, ir ļoti strauji augušas.

Es teiktu, pēdējās divās nedēļās mūsu cenas arī Latvijā ir par desmit un piecpadsmit centiem pieaugušas. Diemžēl,"

teica "Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs.

Bez situācijas pasaulē un cenām biržās degvielas cenu lielā mērā ietekmē arī attiecīgie nodokļi. Kā skaidroja Valsts ieņēmumu dienestā, ja benzīns litrā maksā, piemēram, divus eiro un 12 centus, tad nodokļos jāsamaksā gandrīz 90 centi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti