Daugavpilī uzņēmēji radījuši akmens tapetes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ideju aizgūstot no ārzemēm, bet ievērojami modernizējot tehnoloģiju, pirms dažiem gadiem divi daugavpilieši izveidoja ražotni un sāka izgatavot visai neparastu produktu – “lokanu akmeni”. Baltijā tā ir vienīgā šāda veida ražotne. Un par daugavpiliešu veikumu izrādījuši interesi vairāki uzņēmēji, kuri vēlas pārņemt tehnoloģijas, kas kvalitātes ziņā pārsniedzot citās valstīs esošos analogus.

Andrejs Novickis un Dmitrijs Smolkins ideju savam produktam noskatīja Krievijā. Pēc būtības tās ir akmens tapetes, tikai atšķirībā no aizgūtā, šīs tik tiešām lokās. Tāpēc arī produkts ir nosaukts par “lokanu akmeni”. Pamatā tas sastāv no marmora un kvarca smiltīm. Sākumā smiltis tiek krāsotas. Tad tās uzklāj uz stiklašķiedras auduma un sagriež pa izmēriem. 

“Jaunajā materiālā pazeminājās materiāla biezums un palielinājās materiāla pamatīpašības. Jūs varat redzēt, ka tas ir lokans un izskatās kā akmeņtapetes,” stāsta “Lokans akmens” komercdirektors Andrejs Novickis.

Viņš demonstrē, kā izskatās citu produkti, kas ražoti pēc līdzīgas tehnoloģijas: “Pie mums ir ražoti paraugi, un, kā redzat, materiāls nav lokans.”

Materiālu var pielīmēt pie jebkuras virsmas – betona, koka, plastmasas, tai skaitā arī nelīdzenām un apaļām virsmām. Prasības virsmas sagatavošanai nav augstas. Materiāls ir izturīgs pret sauli, salu un mitrumu, kā arī ilgstoši saglabā savas īpašības.

Idejas līdzautors Dmitrijs Smolkins nu ir pensijā, taču joprojām seko līdzi notiekošajam rūpnīcā. “Dzirdējām tādu nosaukumu – akmens tapetes. Mūs ieinteresēja, kas tas ir. Redzējām fasādes, kas tiek aplīmētas ar akmeni, bet, kad ieraudzījām šo materiālu, sapratām, ka

ar šo materiālu remontu varēs paveikt ikviena vecmāmiņa, kas kaut reizi ir līmējusi tapetes,” saka “Lokans akmens” idejas līdzautors.

“Pēc materiāla pielīmēšanas jau sienas neizskatās skumīgi. Un mākslas idejas un daudz fantāziju var realizēt mūsu mājās,” piebilst Novickis.

Lai arī daugavpilieši saņēmuši piedāvājumus pārpirkt viņu modernizēto tehnoloģiju, tas nav viņu mērķis. Plāns ir turpināt attīstīties un paplašināties, arvien vairāk konkurējot ar citiem apdares materiāliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti