Daugavpilī ūdens un kanalizācijas tarifs tomēr nepieaugs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pašvaldības uzņēmums “Daugavpils ūdens” atsaucis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) pērnā gada oktobrī iesniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu, kas paredzēja ūdensapgādes pakalpojumu maksu palielināt par 15%, bet kanalizācijas tarifu - gandrīz par 20%.

ĪSUMĀ:

  • Daugavpilī ūdens un kanalizācijas tarifi nav mainīti sešus gadus.
  • Tie ir vieni no zemākajiem valstī.
  • “Daugavpils ūdens” plānoja celt ūdens tarifu par 15%, kanalizācijas – par teju 20%.
  • Tagad uzņēmums atsaucis SPRK iesniegto tarifa celšanas plānu.
  • Projekts atsaukts dienu pēc varas maiņas pilsētā; uzņēmums to ar politiku nesaista.

Šobrīd uzņēmums, kurš tarifu paaugstināšanas projektu atsauca nākamajā dienā pēc varas maiņas pilsētā, skaidroja, ka saglabāt esošos tarifus, kas ir vieni no zemākajiem valstī, izdevies, pateicoties cenu samazinājumam resursiem - elektroenerģijai un degvielai, kā arī saimnieciskās darbības izmaksu optimizācijai.  

Daugavpilī ūdens un kanalizācijas tarifs tomēr nepieaugs
00:00 / 04:44
Lejuplādēt
Pēdējo reizi Daugavpilī ūdens un kanalizācijas tarifus SIA “Daugavpils ūdens” cēla pirms sešiem gadiem. Pa šo laiku cenas ūdenssaimniecības nozarē Latvijā cēlās, un Daugavpils tarifi kļuva par vieniem no zemākajiem valstī - 0,72 eiro par kubikmetru (m3) pilsētnieki maksā par ūdensapgādes pakalpojumiem un 0,74 eiro par m3 par kanalizācijas pakalpojumiem.

Pērn gada nogalē „Daugavpils ūdens” vērsās Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā ar plānu tarifus paaugstināt, par vienu no iemesliem tad minot pakalpojuma apjoma samazinājumu.

“Kopš 2014. gada Daugavpilī par vairāk nekā 5% samazinājās iedzīvotāju skaits. Iedzīvotāju skaita krituma dēļ mūsu uzņēmumā par 8% samazinājās realizācijas apjomi ūdensapgādei un par 9% kanalizācijai. Apjoma krituma samazinājums jau par 10 % varētu uzņēmumā radīt kritisku situāciju,” toreiz skaidroja uzņēmuma valdes locekle Jeļena Lapinska.

Nepieļaut kritisku situāciju uzņēmumā uz iedzīvotāju rēķina, palielinot tarifus par 15 un gandrīz 20%, kaut arī tie joprojām būtu vieni no zemākajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tarifiem valstī, proti - 83 un 88 centi, raisīja neapmierinātību patērētāju vidū.

Tarifu kāpumu domes deputāti ietekmēt nevarēja, jo tā ir regulatora kompetence, tomēr skepsi tas domē raisīja.

“Es neguvu pārliecību, ka tarifu plāns ir  ekonomiski pamatots,” pauda domnieks Valērijs Kononovs.

“Jebkurš tarifu paaugstinājums viennozīmīgi izraisīs sabiedrībā spriedzi. Uzņēmuma būtu rūpīgāk jāizvērtē savas iekšējās rezerves,” norādīja deputāts Aivars Zavadskis.   

Negaidīti šī gada 30. jūnijā ''Daugavpils ūdens'' vērsās pie regulatora ar tarifu projekta atsaukumu, tas notika nākamajā dienā pēc varas apvērsuma domē, kad mēra amata krēslu zaudēja Andrejs Elksniņš (“Saskaņa”).

"Daugavpils ūdenī" to ar politiku nesaista, bet skaidro, ka tam ir vairāki objektīvi iemesli.  

“Tarifu projekts atsaukts, ievērojot cenu samazinājumu elektroenerģijai, kas ir viens no tarifu ietekmējošiem faktoriem - pamata resurss notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, sūkņu staciju darbībā un būtisku degvielas cenu samazinājumu. Paralēli uzņēmums veica saimnieciskās darbības izmaksu optimizāciju, nepalielināja iepriekš plānoto darba algu darbiniekiem. Turklāt Daugavpils dome gada sākumā nolēma atbalstīt uzņēmumu līdzfinansētā ES fondu apguves projektā, lai mazinātu tā kredītsaistības. Dome uzņēmuma pamatkapitālā ieguldīja 400 tūkstošus eiro. Šādi līdzekļi no domes paredzēti turpmākos piecus gadus,” skaidroja Lapinska.

Daugavpils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Jānis Lāčplēsis "Daugavpils ūdens" rīcību atsaukt tarifu palielināšanu uzskata par loģisku, uzsverot - nav ekonomiska pamatojuma tarifus kāpināt.

“Uzņēmumam ir gadījumi, kad tarifi ir obligāti pārskatāmi un iesniedzami regulatoram, ir gadījumi, kad to var darīt pēc savas iniciatīvas. “Daugavpils ūdens” tarifus gribēja celt pēc savas iniciatīvas, un tāpat tas arī šo savu iniciatīvu atsauca,” norādīja Lāčplēsis.

Avots: Latvijas Radio Latgales studija

“ „Daugavpils ūdens” visus pēdējos gadus, arī šī gada 6 mēnešus ir strādājis ar peļņu. Vienīgā problēma , kura varētu būt par pamatu iespējamajam tarifu palielinājumam,  bija Judovkas projekta realizācija, tā daļa, kas saistīta ar ūdensvada būvniecība, ko ES fondi nefinansēja. Šo pienākumu  pašvaldību paņēma uz sevi.  Šajā situācijā celt tarifus būtu negodīgi pret iedzīvotājiem un pret savu ekonomisko situāciju. Uzņēmums pieņēma nepieciešamos mērus, lai darbotos efektīvi, jo, samazinoties ražošanas apjomiem, tam tomēr ir attiecīgi jāpārkārto sava iekšējā infrastruktūra. Un uzņēmums to dara, tāpēc iedzīvotāji pašlaik var būt mierīgi,” klāstīja Lāčplēsis.

Salīdzinājumam, piemēram, rīdzinieki par ūdeni maksā 85 centus un 74 par kanalizāciju, Jūrmalā ir 90 centi pa ūdeni un dārgā kanalizācija - 1,71. Rēzeknē maksa par ūdeni ir 58 centi, bet pāri par eiro jāmaksā par kanalizāciju. Vienu eiro šie pakalpojumi maksā Krāslavā.

''Daugavpils ūdens'' pēdējo gadu laikā realizē vairākus ūdenssaimniecības projektus, kā rezultātā pilsētā uzbūvēti ap 90 kilometru garumā jauni tīkli un 20 jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti