«Citadeles» īpašnieki Latvijā meklē jaunas investīciju iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Laikā, kad ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā samazinās tiešo ārvalstu investīciju  plūsma, ASV kompānijas “Ripplewood” īpašnieka Tima Kolinsa vadītā investoru grupa ar savu neseno pirkumu – bankas “Citadele” akciju kontrolpaketi - ir apmierināta.

Banka attīstās sekmīgi, un attiecībā uz šo uzņēmumu investoriem ir tālejoši plāni. Tagad investori meklējot iespējas arī investīcijām jaunās nozarēs.

Uzņēmējdarbības vide Latvijā uzlabojas, bet vēl ir jāuzlabo

Kolinss: Jūs pārstāvat ārvalstu investorus Latvijā. No viņu puses iepriekš izskanējusi krietna kritikas deva par Latvijas biznesa vidi. Šo biznesa vidi mudināja sakārtot arī ASV viceprezidents Džo Baidens savā nesenajā vizītē Latvijā. Kā jūs to izjūtat, vai tā nerada problēmas?

Es teiktu, ka tā uzlabojas, bet tā ir jāuzlabo.

Mēs investējam daudzviet pasaulē - Tuvajos Austrumos, Āzijā, ASV. Labāk ieguldīt tādā tirgū, kur iespējas biznesa veidošanai tiek uzlabotas, nekā tur, kur tās pasliktinās. Es uzskatu, ka Latvijā biznesa vide tomēr uzlabojas. Mēs arī ceram, ka tā uzlabosies vēl vairāk, jo daudz kas vēl ir darāms. Es gan norobežošos no viceprezidenta Baidena izteikumiem. Iespējams, ka viņa rīcībā ir plašāka informācija nekā man.

Tātad jūs jūtat Latvijas valdības vēlmi to uzlabot?

Jā, tieši tā. Atklāti sakot fakts, ka valdība izvēlējās mūs kā investorus šai svarīgajai institūcijai, liecina par šīm vērtībām un vēlmi tās turpināt.

Ģeopolitiskā spriedze interesi par Baltiju nemazina

Jūs esat vieni no retajiem ASV investoriem Latvijā. Vai redzat ASV to interesi investēt šajā reģionā pēc tam, kad jūs nopirkāt banku?

Es domāju, ka nākotnē būs vairāk šādas intereses. Pasaulē šobrīd ir daudz notikumu finanšu tirgos gan saistībā ar "Brexit", gan izmaiņām reģionos. Daudzi lieli investori šobrīd ir nervozi par to, kas notiek ārpus viņu mājas tirgiem. Tam būs nepieciešams laiks, bet jo veiksmīgāki mēs kļūsim, jo lielāka pārliecība par investīcijām šeit būs pārējo investoru vidū.

Tomēr ja runājam par investoru noskaņojumu - vai tie nav kļuvuši piesardzīgi? Piemēram, ja skatāmies ģeopolitiski, tad attiecības starp Rietumiem un Krieviju pēc dažu ekspertu domām ir pat sliktākas nekā Aukstā kara laikā. Jūs tas nebaida?

Nē, ne vismazākajā mērā! Es pazīstu valsts sekretāri Klintoni daudzus, daudzus gadus. Es domāju, ka viņa, visticamāk, kļūs par nākamo ASV prezidenti. Viņa pielietos NATO piekto paragrāfu tāpat kā to darītu visa ASV valdība.

Tāpēc es uzskatu, ka mēs varam te justies droši zem ASV un NATO aizsardzības, tāpat kā mēs varētu justies, piemēram Zviedrijā vai Londonā, vai jebkur citur.

Tas ir NATO alianses skaistums un vērtība.

Vai redzat Baltijā interesantus objektus potenciālām investīcijām no jūsu grupas puses?

Mēs esam ļoti ieinteresēti tālākās investīcijās šajā reģionā.

Kurā nozarē? Vai varat tās atklāt?

Mēs skatāmies uz daudzām lietām, un mēs par to esam patīkami pārsteigti. Jo vairāk un labāk mēs darām savu darbu, jo labāk attīstās reģions kā tāds, jo labāks signāls ārvalstu investoriem tiek sūtīts. Tādējādi mēs ar nepacietību gaidām iespēju ieguldīt jaunas investīcijas, bet pagaidām mēs esam ieinteresēti izveidot šo banku par labāko finanšu pakalpojumu reģionā.

Viceprezidents Baidens teica, ka ASV vēlas sadarboties ar reģionu enerģijas sektorā. Varbūt tas jūs interesē?

Iespējams, iespējams. Man tas viņam būs jāpaprasa. Es tā īsti nezinu, ko viņš konkrēti teica, bet, iespējams, ka mēs tam varētu palīdzēt.

Porziņģis ir neparasti nobriedis jaunietis

Jūs tikāties ar mūsu basketbolistu Porziņģa kungu Ņujorkā. Vai jūs esat viņa līdzjutējs?

Es domāju, ka viņš ir ļoti ievērojams jaunietis. Mēs ar viņu tikāmies pagājušajā nedēļā. Es neko daudz nezinu par basketbolu, bet es daudz ko zinu par cilvēkiem kā tādiem.

Viņa briedums un viņa rakstura īpašības, salīdzinot ar citiem viņa vienaudžiem, ir apbrīnojams.

Viņam ir izcili laba slava, gan nesot pasaulē šīs valsts vārdu, gan popularizējot Baltijas reģionu. Viņš var kalpot par iedvesmas avotu jauniešiem ne tikai šeit, bet arī ASV. Viņš tiešām ir apbrīnojams. Viņš man ļoti patīk. Es domāju, ka visi cilvēki šeit Latvijā ar viņu var būt ļoti lepni ne tikai tāpēc, ka viņš ir neparasts atlēts, bet gan tāpēc, ka viņam ir īpaši ievērības cienīgs raksturs un briedums savam vecumam.

Vai plānojat apmeklēt kādu no Ņujorkas "Knicks” spēlēm?

Jā, nākotnē noteikti. Es neesmu Ņujorkā pārāk bieži, bet es labprāt apmeklētu kādu no nākamajām spēlēm. Es gan neesmu šīs komandas fans, es vispār neesmu sporta fans, bet šajā gadījumā es īpaši papūlēšos, lai aizietu uz kādu no šīm spēlēm un redzētu viņu spēlējam basketbolu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti