Cīņā par 5G tīkla ieviešanu Eiropa mēģina balansēt starp savām interesēm un brīvu konkurenci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piektās paaudzes telekomunikāciju tīkla jeb 5G ieviešana pasaulē pašlaik ir izvērtusies arī par cīņu starp lielvarām par to, kurš būs vadošais spēlētājs digitālajā pasaulē. Gan Ķīna, gan ASV bez liekas kautrēšanās 5G tīklu izbūvi izmanto, lai lobētu savas un savu ražotāju intereses. Eiropas Savienība (ES) pašlaik drīzāk mēģina nosēdēt uz diviem krēsliem – no vienas puses, saglabāt brīvu konkurenci un būt atvērtai, no otras – tomēr nekļūt par zaudētāju lielvaru cīniņos un aizstāvēt savas un savu uzņēmumu intereses.

Cīņā par 5G tīkla ieviešanu Eiropa mēģina balansēt starp savām interesēm un brīvu konkurenci
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Pašlaik nav vienotas ES nostājas, kā būtu jāievieš 5G tīkls un katra Eiropas valsts šajā ziņā rīkojas pēc saviem ieskatiem. Turklāt visbiežāk lēmumu pieņemšana par praktiskiem jautājumiem ir atstāta mobilo sakaru operatoru ziņā kā par jebkuru biznesa jautājumu, kad svarīgākais ir, kas ir efektīvāk, lētāk utt. Taču šoreiz arvien vairāk valstu izlemj iejaukties.

Strīdus ābols "Huawei"

Par strīdus ābolu pašlaik ir kļuvis Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs "Huawei" un ar to saistītie uzņēmumi. Pēdējais strīdu epicentrs atrodas Zviedrijā. Pēc Zviedrijas regulatora lēmuma aizliegt "Huawei" un ar to saistītā uzņēmuma ZTE tehnoloģijas valsts 5G mobilo sakaru tīklā Ķīnas uzņēmums vērsās tiesā un daļa no regulatora lēmumiem tika apturēti. Rezultātā Zviedrijā pagaidām ir apturēta arī 5G radiofrekfrenču izsole.

"Huawei" pašlaik piedāvā vienas no labāk izstrādātajām un, kas ir ļoti būtiski, lētākajām iekārtām 5G sakaru nodrošināšanai. Tiktāl viss būtu ļoti labi, ja vien ne fakts, ka tas ir Ķīnas uzņēmums un tas ļoti daudzās valstīs rada pamatīgas bažas.

Galvenais iemesls ir tas, ka 5G tīkls krietni vien atšķirsies no līdzšinējiem sakaru tīkliem.

Tā galvenā priekšrocība ir spēja ātri pārraidīt lielu datu apjomu, kas pilnīgi jaunā līmenī nodrošinās mākslīgā intelekta un lietu interneta darbību.

Tas savukārt nozīmē, ka caur 5G tīklu ceļos milzīgs ikvienas valsts, pašvaldības vai uzņēmuma darbībai jutīgu datu apjoms. Savukārt Ķīna 2017. gadā pieņēma likumu, kurš ikvienam tās uzņēmumam un privātpersonai uzliek par pienākumu atklāt Ķīnas valdībai tā rīcībā esošo datus par citu valstu pilsoņiem vai kompānijām, ja tas ir saistīts ar Ķīnas drošības un nacionālajām interesēm.

"Huawei" amatpersonas līdz šim ir dievojušās, ka šis likums nekādi nevar būt saistīts ar 5G iekārtu piegādi un uzstādīšanu citu valstu sakaru tīklos. Citi ķīniešiem īsti netic.

Vissāpīgākais Eiropā "Huawei" līdz šim ir bijis Lielbritānijas lēmums pilnībā izslēgt "Huawei" tehnoloģijas no valsts 5G mobilo sakaru tīkla, jo Lielbritānija ir milzīgs sakaru tirgus.

Taču "Huawei" tiek ierobežots arī Baltijā. Visskarbāk rīkojusies Igaunija. Maijā Igaunijas parlaments Rīgikogu jaunā redakcijā pieņēma Elektronisko sakaru likumu, kura mērķis ir garantēt, lai telekomunikāciju tīklos nākotnē tiek izmantotas drošas tehnoloģijas no drošiem partneriem. Likuma preambulā bija norādīts, ka 5G tīklu veidošanā nedrīkst piedalīties nedemokrātiskas valstis, kurām ir vara pār to jurisdikcijā esošajiem uzņēmumiem, kā arī uzsvērts, ka lēmumiem informācijas tehnoloģiju jomā jābūt tādiem, lai uz tiem varētu paļauties arī Igaunijas sabiedrotie Ziemeļatlantijas līguma organizācijā. Rīgikogu deputātu vidū šis dokuments tika iedēvēts par ""Huawei" likumu", lai gan tā tekstā nav pieminēts vārdā neviens konkrēts uzņēmums.

Savukārt Latvija un Lietuva ir parakstījušas deklarācijas ar ASV par 5G tīklu drošību. Deklarācija noteic, ka jāizvērtē, vai uzņēmumi, kas piegādā tehnoloģiju topošajiem 5G tīkliem, neatrodas ārvalstu valdību kontrolē bez neatkarīgas tiesiskās uzraudzības.

Eiropas atbilde

Tomēr, ja ASV cīņā ar "Huawei" aiz drošības apsvērumiem visai skaidri vīd arī ekonomiskās intereses un savu uzņēmumu lobēšana cīniņā par 5G tehnoloģijām, tad Eiropa pašlaik iepauzē.

Ar to gan visi nebūt nav mierā.

"Eiropa nevar aprobežoties ar to, ka tā ir kaujas lauks, kurā savas varas spēles izspēlē ASV un Ķīna. Tā nevar atļauties nonākt līdz tam, ka ir iekarots tirgus, bet tai ir jākļūst par līdzvērtīgu spēlētāju sacensībā par visaptverošu tehnoloģiju, kura pārveidos pasauli, kurā mēs dzīvojam,” pikts ir Eiropas Parlamenta deputāts Nikolass Gonsaless-Kasaress no Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas, piebilstot, – lai gan Eiropa nevar palepoties ar tādiem tehnoloģiju milžiem kā "Huawei", "Samsung" vai "Apple", arī Vecajā kontinentā netrūkst uzņēmumu, kuri var sekmīgi izstrādāt 5G risinājumus. Turklāt nevienam nav noslēpums, ka 5G sakaru iekārtas piegādā arī Eiropas "Ericsson" un "Nokia".

Tomēr ir skaidrs, ka ES netaisās izvēlēties atklātu konfrontāciju un iet iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa pēdās, izvēršot cīkstiņu ar Ķīnu, tostarp par 5G tehnoloģijām.

Kā nesen Rīgā notikušajā konferencē "5G Techritory" izteicās Eiropas Komisijas Nākotnes tīklu direktorāta vadītājs Pīrss O’Donahjū – ES ap sevi netaisās būvēt mūri, bet mēs gribam būt droši, ka sadarbojamies ar tiem, kuriem ir tādas pašas vērtības kā Eiropai, būt droši, ka ES uzņēmumi var konkurēt uz līdzvērtīgiem nosacījumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti