Igaunijas parlaments pieņem ««Huawei» likumu» telekomunikāciju drošības garantēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Igaunijas parlaments otrdien jaunā redakcijā pieņēmis Elektronisko sakaru likumu, kura mērķis ir garantēt, lai telekomunikāciju tīklos nākotnē tiek izmantotas drošas tehnoloģijas no drošiem partneriem.

Rīgikogu deputātu vidū šis dokuments iedēvēts par ""Huawei" likumu", lai gan tā tekstā nav pieminēts vārdā neviens konkrēts uzņēmums.

Par likumu balsojuši 83 deputāti, pret - četri.

Valsts aizsardzības komisijas rosinātie likuma grozījumi paredz valdībai tiesības pieprasīt, lai telekomunikāciju pakalpojumu uzņēmumi sniedz informāciju par izmantotajām iekārtām un programmatūru un pieprasa atļauju noteiktu iekārtu un programmu izmantošanai nolūkā maksimāli samazināt kiberuzbrukumu un politisku manipulāciju iespējamību. Tādējādi paredzēts gādāt, lai sakaru tīklu veidošanā un pakalpojumu sniegšanā tiek izmantotas vienīgi aizsargātas tehnoloģijas no drošiem partneriem.

Uzraudzības tiesības likums paredz arī izlūkdienestiem.

Likumprojekts iepriekš jau izpelnījies kritiku no Ķīnas uzņēmuma "Huawei", kas piedāvā Eiropas valstīm izmantot savas iekārtas nākamās paaudzes mobilo sakaru tīklam 5G un baidās, ka šādi noteikumi to varētu izspiest no tirgus.

Pret "Huawei" iekārtu izmantošanu kategoriski iebilst ASV, tikmēr Eiropas valstu vidū šai jautājumā vienprātības nav.

Rudenī Igaunija un ASV parakstīja memorandu par 5G tīkla drošību, kas lielā mērā paredz atteikties no "Huawei" ražojumu izmantošanas jaunākās paaudzes mobilo tīklu izveidē Igaunijā.

Uz iespējamajiem drošības un tehnoloģiskās atkarības riskiem, ko var radīt sadarbība ar "Huawei", savā ikgadējā ziņojumā februārī norādīja arī Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests.

Tikmēr "Huawei" pārstāvji Igaunijā nolīguši sabiedrisko attiecību kompāniju "Powerhouse", kurā strādā vairāki bijušie valdības ministri, lai skaidrotu Igaunijas valsts iestādēm savu nostāju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti