Budžeta «uzraugi» uzstāj - ieņēmumu un izdevumu izrevidēšana ir neizbēgama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Fiskālās disciplīnas padome brīdina, ka pēc Saeimas lēmuma palielināt nākamgad finansējumu mediķu algām par 20% nākamajai valdībai neizbēgami būs jāmeklē līdzsvars budžetā, palielinot ieņēmumus vai samazinot izdevumus citās jomās.

Padome nosūtījusi Saeimai un valdībai viedokli saistībā ar Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas no 2019. gada 1. janvāra paredz palielināt veselības aprūpes nozares finansējumu par 20%, paziņojumā medijiem informēja padome.

Pieņemot minētos likuma grozījumus laikā, kad nākamā gada valsts budžets vēl nav apstiprināts, Saeima nav ņēmusi vērā fiskālās disciplīnas principus, norāda padomes priekšsēdētājs Jānis Platais.

Padome norāda, ka šis lēmums atbalstīt papildu izdevumus 2019. gadā – 87 483 708 eiro, 2020. gadā – 191 227 820 eiro un 2021. gadā – 314 599 953 eiro bez kompensējošiem pasākumiem ir skaidrs signāls uz nepieciešamību jaunajai valdībai tās tuvākajos darbības mēnešos un, veidojot 2019. gada valsts budžetu, “veikt fiskālo konsolidāciju jeb valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu līdzsvarošanu”.

Padome norāda, ka mediķu algu kāpumam nav norādīti finansēšanas avoti un nav pieejami arī brīvi papildu līdzekļi budžetā. 

KONTEKSTS:

Politiķi jau iepriekš solījuši 2019. gadā celt mediķu algas par 20%, taču finansējums tam vēl netika paredzēts. Šo jautājumu līdz šim nebija iespējams atrisināt 2019. gada budžetā, jo pēc 13. Saeimas vēlēšanām nav izdevies izveidot jaunu valdību, kurai būtu jāizstrādā nākamā gada budžets. Situācija daļēji risināta ar grozījumiem elastīgākam "pagaidu budžetam", taču daļa finansējuma politiķiem aizvien jāmeklē. Saskaņā ar Veselības ministrijas informāciju atalgojumu palielinājumam nepieciešami papildus 87 miljoni eiro. Tomēr naudas avoti atrasti ne visai vajadzīgajai summai

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti