Britu parlamentārieši atbalsta likumprojektu ar atkāpēm no «Brexit» līguma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas deputāti ir atbalstījuši likumprojektu, kas daļēji neievēro pērn ar Eiropas Savienību (ES) noslēgtā "Brexit" līguma nosacījumus. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons šo likumprojektu ir nodēvējis par "drošības tīklu" pret ES draudiem noteikt muitas tarifus Lielbritānijas iekšējā tirdzniecībā un pat apturēt pārtikas ievešanu Ziemeļīrijā no Lielbritānijas salas. Džonsona politiskie pretinieki gan šādu likumprojektu sauc par valdības izgāšanos.

Britu parlamentārieši atbalsta likumprojektu ar atkāpēm no «Brexit» līguma
00:00 / 03:34
Lejuplādēt

Britu premjerministra Borisa Džonsona ierosinātais likumprojekts par Apvienotās Karalistes iekšējo tirgu jau pašos pirmsākumos izraisīja gan neizpratni britu politiskajās aprindās, gan Briseles gaiteņos. Galvenokārt jau tāpēc, ka britu valdības pārstāvji nekautrējās atzīt, ka šāds likums apstiprināšanas gadījumā pārkāptu Lielbritānijas starptautiskās saistības.

Džonsons vēlas, lai Lielbritānijas Iekšējā tirgus likumprojekts ignorētu "Brexit" līguma nosacījumu, ar kuru uz Ziemeļīriju attiektos atšķirīgi pēcbreksita muitas noteikumi nekā uz pārējo Lielbritāniju. Tieši šī "Brexit" līguma daļa tiek uzskatīta par būtisku, lai izvairītos no stingrās robežas atjaunošanās starp Ziemeļīriju, kas ir daļa no Lielbritānijas, un Īriju, kas ir ES dalībvalsts.

Uzrunājot parlamenta deputātus, Boriss Džonsons norādījis, ka šis likumprojekts ir tikai apdrošināšanas polise pret Eiropas Savienības valdonīgo politiku.

"Mēs vienkārši vēlējāmies aizsargāt mūsu valsti no Eiropas Savienības vēlmes (un tas ir ļoti svarīgi,) izmantot šo delikāti sabalansēto protokolu tādā veidā, kā tas nekad nav bijis paredzēts. Šis likumprojekts ir pirmais solis, lai aizsargātu mūsu valsti no šādas ārkārtējās situācijas, radot legālu drošības tīklu, kas mums nodrošinātu pilnvaras aizsargāt mūsu Apvienotās Karalistes vienotību. Es saprotu citu cilvēku bažas par šādu pilnvaru pielietošanu, un arī man nav absolūti nekādas vēlmes šos pasākumus pielietot. Tā ir mūsu apdrošināšanas polise. Ja mēs noslēgsim vienošanos ar mūsu Eiropas draugiem, ko es joprojām uzskatu par iespējamu, šādas pilnvaras nekad netiks iedarbinātas," pauda Džonsons.

Premjerministra iniciatīvu asi kritizējuši gan vairāki viņa partijas biedri, gan arī opozīcijas pārstāvji un arī visi pieci dzīvi esošie bijušie premjerministri, kuri pārstāv abus lielākos politiskos spēkus. Uzrunājot parlamentu opozīcijas leiboristu vārdā, uzņēmējdarbības ēnu ministrs Eds Milibends ir nosaucis Borisa Džonsona rīcību par likumdošanas huligānismu, kas dos valdībai tiesības pārkāpt likumu.

"Premjerministrs šodien šai palātai cenšas pateikt, ka viņa galvenais sasniegums – vienošanās, ko viņš sauca par triumfu; vienošanās, kuras dēļ viņš uzvarēja vispārējās vēlēšanās – tagad izrādās pretrunīga. Kāda nekompetence! Kāda valdības izgāšanās! Kā viņš atļaujas vainot visus pārējos? Šoreiz premjerministrs nevar vainot ne deputātus, ne bijušo premjeru Meidžoru, ne tiesnešus, nevar vainot ierēdņus. Ir tikai viens cilvēks, kurš par to visu ir atbildīgs, un tas ir viņš! Tas ir viņa līgums, viņa juceklis un viņa izgāšanās. Ir pienācis laiks pirmo reizi viņa dzīvē uzņemties atbildību!" tā Milibends.

Par spīti kritikai un asajām debatēm likumprojekts tika atbalstīts ar 77 balsu pārsvaru. 30 toriju deputāti balsojumā gan atturējās, bet divi balsoja pret. Sagaidāms, ka nākamajā nedēļā šī sāga turpināsies, jo parlamentāriešiem būs jābalso par konservatīvo Tieslietu komitejas vadītāja Boba Neila piedāvāto labojumu. Daudzi deputāti ir aicinājuši apstiprināt šo labojumu, nevis virzīt tālāk šo iekšējā tirgus likumprojektu, kas pārkāpj breksita līguma Ziemeļīrijas protokolu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti