Panorāma

LPS kongresā pašvaldības iepazīstina valsti ar prasībām

Panorāma

Mācību uzņēmumi -- pakāpiens uz pelnošu biznesu

Kā notiks bankomātu pielāgošana eiro?

Bankomātus gatavo eiro ieviešanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jūlija beigās publiskotajā Eiropas Komisijas ziņojumā par Latvijas gatavību eiro ieviešanai paustas bažas, ka bankas Latvijā varētu nepagūt valūtas maiņai sagatavot vairāk nekā 100 bankomātus. Latvijas Komercbanku asociācija kategoriski noliedz šādu apgalvojumu, sakot, ka jaungada naktī ar eiro banknotēm uzpildīti būs 99% skaidras naudas izņemšanas ierīču. Kā norisināsies bankomātu sagatavošanas process Latvijas lielākajās bankās? Vai pārejas procesā banku pakalpojumi darbosies bez pārtraukumiem un no kādām kaimiņu valstu kļūdām mācīsies bankas Latvijā?

Pretēji kaimiņvalsts Igaunijas baņķieru un valstsvīru gaidām, bankomāti nebija populārākā 2011 gada sagaidīšanas vieta igauņu vidū. Arī 1. janvārī jeb pirmajā eiro dienā Igaunijā atvērtās bankas filiāles bijušas gandrīz tukšas. Un pagaidām nekas neliecina, ka Latvijā jaunā gada un jaunās valūtas sagaidīšana varētu notikt savādāk.

„Šobrīdējā situācija liecina ka 2014. gada 1. janvārī pusnaktī 99% no Latvijas bankomātiem, kas vispār izdod naudu, izdos eiro. Tikai pāris bankomāti sāks darboties vēlāk nekā pēc pusstundas. Tas droši vien ir ļoti draudzīgs risinājums visiem banku klientiem,” saka Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

1. janvārī Latvijā būs 1061 skaidras naudas izmaksas bankomāts. Lai arī kuras bankas ierīce tā būtu, tiek solīts, ka aparāti būs gatavi skaitīt un izdot eiro banknotes sākot no divām minūtēm līdz pusstundai pēc pusnakts.

AS “SEB banka” pārstāve Agnese Strazda: „Mēs plānojam, ka mūsu bankomāti strādās ar mazu pārtraukumu. Datu pārslēgšanas rezultātā varētu būs pauzīte, maksimums 15 minūtes.”

Naudas nomaiņa bankomātos notiks vairākas dienas pirms jaunā gada. Pēdējos uzpildīs 31. decembrī.

„Bankomātu pāreja uz eiro sākās jau krietni pirms jaunā gada un pakāpeniski automāti tiek uzlādēti ar eiro naudu. Sākam uzlādēt ar tiem bankomātiem, kuru tuvumā ir arī citi bankomāti. Kā ielādē eiro, tā šie bankomāti līdz jaunajam gadam tiek izslēgti un gaida jauno gadu,” skaidro “Swedbank” pārstāvis Ģirts Bērziņš. „Protams, jārēķinās, ka bankas pakalpojumos būs pārtraukums naktī no 31. decembra uz 1. janvāri. Būs papildus informācija, kad tiks atjaunota konkrēta pakalpojumu darbība.”

Latvija līdz ar Igauniju un Spāniju kļūs par vienu no tikai trim eirozonas valstīm, kur bankomātos varēs izņemt piecu eiro banknoti. Daudzas valstis to nepiedāvā, jo vecā parauga piecu eiro banknote bijusi no pārāk trausla papīra – bankomāti tās plēsuši un tās bieži iestrēgušas. Atbilstoši Eiropas Komisijas norādēm, Latvijas bankomāti neizsniegs 500 eiro banknotes.

„Mēs savos bankomātos izmaksājam 5, 10, 20 un 50 bankonošu eiro zīmes. Vidējā naudas summa, ko cilvēki izņem, ir 63 lati un, protams, mēs skatāmies, kā šo summu salikt - vai tiem jābūt 10 piecīšiem vai citādi,” saka Strazda.

Eiro banknotes atšķiras arī pēc izmēra. SEB banka apņēmusies panākt, ka, izņemot naudu, bankomāts to sakārtotu pēc izmēra – ar mazākajām banknotēm virspusē. Bankās arī atgādina, ka laikus vajadzētu atbrīvoties no skaidras naudas latos. Neesot šaubu, ka divas nedēļas pēc Jaunā gada vaiga sviedros strādās gan banku filiāļu darbinieki, gan iemaksas bankomāti, pieņemot un pārvēršot iedzīvotāju latus par eiro. Arī iemaksas bankomāti eiro režīmā sāks strādāt pakāpeniski. Uz iemaksas bankomātiem būšot skaidras norādes par valūtu, kādu tie gatavi pieņemt.

Latvijā kopumā 2013.gada marta beigās bija 1251 bankomāts, no tiem ar skaidrās naudas izmaksas funkciju – 1151 bankomāts, bet ar skaidrās naudas iemaksas funkciju – 193 bankomāti. Visvairāk bankomātu marta beigās bija uzstādījusi "Swedbank" - 417.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti