Atceļ OIK atļauju koģenerācijas elektrostacijai Ilūkstes novadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) pieņēmusi lēmumu par atļaujas atcelšanu SIA “Ilūkstes siltums” atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijai Ilūkstes novadā pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Šāds lēmums pieņemts, jo konstatēts, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijā noteiktajā termiņā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav uzsākta. Tas novērsīšot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos gados par aptuveni 6,3 miljoniem eiro.

Līdz ar to Ekonomikas ministrija ir pabeigusi ārkārtas pārbaudes 40 AER koģenerācijas elektrostacijās,

kas tika sāktas 2017. gada oktobrī pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību Ministru kabineta noteikumu prasībām. Šo pārbaužu rezultātā ministrija kopumā atcēlusi atļaujas 27 elektrostacijām. Lielākoties atļaujas atceltas, jo konstatēts, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijā noteiktajā termiņā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav uzsākta.

Šādi lēmumi esot ļāvuši novērst iespējamo OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 10 gados par aptuveni  391 miljonu eiro. 

Savukārt 13 elektrostaciju darbībā pārkāpumi nav konstatēti, un tās turpina saražoto elektroenerģiju pārdot obligātā iepirkuma ietvaros.

EM norāda – ja elektroenerģijas ražotājs nepārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, tam ir tiesības darboties brīvā tirgus apstākļos un vienoties ar jebkuru elektroenerģijas tirgotāju par elektroenerģijas pārdošanu par vienošanās cenu. Tāpat ražotājs koģenerācijas stacijā var turpināt ražot un pārdot arī siltumenerģiju, par cenu vienojoties ar siltumenerģijas pircēju un lietotāju.

KONTEKSTS: 

Par nepieciešamību mainīt OIK sāka runāt pēc tam,  kad žurnālisti atklāja, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā – uzņēmumi nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Pēc tam Ekonomikas ministrija solīja pārbaudīt visas pagarinātās atļaujas elektrības ražošanai, ko valsts gatavojās iepirkt par paaugstinātu cenu, un vairākiem uzņēmumiem atļaujas anulētas. Daži uzņēmumi gan sākuši vai sola uzsākt tiesāšanos par ministrijas lēmumu anulēt atļaujas, bet ministrija par to nav pārsteigta un gatava aizstāvēt savas pozīcijas.

Lielas diskusijas un asumus izraisīja arī elektrības rēķinu kāpums, ko izraisīja OIK sistēmas maiņa, tagad liekot elektrības patērētājiem maksāt “zaļās enerģijas” komponenti par uzstādītajām jaudām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti