Ašeradens: OIK reformai vai likvidēšanai vērtē aptuveni 10 scenārijus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Darba grupa, kas vērtē iespējas transformēt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) jeb subsidētās elektroenerģijas maksājumus vai atteikties no tiem, apkopojusi jau aptuveni 10 iespējamās rīcības scenārijus, kurus tagad izvērtēs juristi un ekonomisti, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” atklāja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība).

Obligātā iepirkuma komponente (OIK)

Obligātais iepirkums ir valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem.

Valsts iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas.

Savukārt šīs izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. No 2018.gada OIK sistēma mainīta – iepriekš elektrības patērētāju maksājums piesaistīts patērētajai enerģijai kā konkrēts tarifs par katru patērēto kilovatstundu. No šī gada OIK maksā gan kā fiksēto tarifu par katru patērēto kilovatstundu - un šis maksājums samazinājies -, gan kā “jaudas OIK par ampēriem”, kas ir fiksētais tarifs par pieslēguma jaudu. Jo pieslēguma jauda lielāka, jo lielāks fiksētais maksājums.  

Viņš pastāstīja, ka pašlaik tuvojas nobeigumam OIK sistēmas makroekonomiskais novērtējums, un “mēs tuvojamies gala secinājumiem”.

Tāpat apkopo scenārijus, kā var transformēt OIK vai atteikties no tās pilnībā, un “man ir diezgan skaidrs, ka septembrī valdībai varēšu piedāvāt konkrētus scenārijus”, sacīja ministrs.

Viņš atturējās precīzāk stāstīt par iespējamiem scenārijiem, norādot, ka nepieciešama vēl juridiskā un ekonomiska analīze.

“Es redzu, ka to var izdarīt, bet man vajag juristu vērtējumu, jo es negribu ieraut valsti bezgalīgajās tiesvedībās,” piebilda Ašeradens.

 KONTEKSTS: 

Valdība 17. aprīlī izveidoja darba grupu elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmas atcelšanai. Darba grupu vada Ašeradens un tai priekšlikumi jāsagatavo līdz 1.augustam, bet Ekonomikas ministrijai līdz 1. septembrim - mēnesi pirms nākamās Saeimas vēlēšanām - uzdots iesniegt valdībā priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem par elektroenerģijas OIK maksājumu sistēmas atcelšanu, ņemot vērā darba grupas priekšlikumus.

Par nepieciešamību mainīt OIK sāka runāt pēc tam,  kad žurnālisti atklāja, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā – uzņēmumi nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Pēc tam Ekonomikas ministrija solīja pārbaudīt visas pagarinātās atļaujas elektrības ražošanai, ko valsts gatavojās iepirkt par paaugstinātu cenu, un vairākiem uzņēmumiem atļaujas anulētas. Daži uzņēmumi gan sākuši vai sola uzsākt tiesāšanos par ministrijas lēmumu anulēt atļaujas, bet ministrija par to nav pārsteigta un gatava aizstāvēt savas pozīcijas.

Lielas diskusijas un asumus izraisīja arī elektrības rēķinu kāpums, ko izraisīja OIK sistēmas maiņa, tagad liekot elektrības patērētājiem maksāt “zaļās enerģijas” komponenti par uzstādītajām jaudām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti