«Altum» nākas atteikt teju pusi no uzņēmumu pieteikumiem atbalstam krīzes pārvarēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts attīstības finanšu institūcija "Altum" saņēmusi aptuveni 250 pieteikumus no uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem. No tiem ap 210 jau ir izskatīti. Pieteikumi kopumā apstiprināti par 260 miljoniem eiro.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš gan norāda, ka no visiem pieteikumiem atteikt nākas teju pusi.

"Tas atteikumu īpatsvars apstiprinātajiem ir 45% pret 55%. Iemesls šeit ir minams tas, ka dažkārt tiek mēģināts izmantot programmu tam, kam tā nav tikusi domāta. Ja tās ir bijušas problēmas, kas jau ir, piemēram, konstatējamas uz pagājušā gada beigām, ja mēs redzam, ka, piemēram, vēršas uzņēmumi, kuri jau pagājušā gada beigās bija nonākuši grūtībās, tad, saskaņā ar tiesisko regulējumu, mēs šādus atbalstu nedrīkstam sniegt.

Otrs pakalpojumu veids ir garantijas. Mēs redzam, ka ar izsniegtajām garantijām labums tautsaimniecībai, principā tiem finansētajiem darījumiem ir uz 21 miljonu eiro. Šeit ir arī lielākas garantijas bijušas izsniegtas - līdz pieciem miljoniem. Un visbeidzot "Altum" ir arī visi pārējie instrumenti. Kopš krīzes mēs esam uzskaitījuši, ka pārējo instrumentu ietekme uz tautsaimniecību ir aptuveni 33 miljoni," pastāstīja Bērziņš.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti