De Facto

Ieskats 21. marta "De Facto" tematos

De Facto

De Facto

Berņa manta arestēta apjomīgākajā no "ABLV" krimināllietām

Akcionāra Berņa manta arestēta apjomīgākajā no «ABLV» krimināllietām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts policija arestus "ABLV Bank" bijušā vadītāja un akcionāra Ernesta Berņa mantai uzlikusi tā sauktās “ABLV” bankas pamata krimināllietas ietvaros, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”. Tā ir apjomīgākā no visām policijas izmeklēšanām, kas ir saistīta ar “ABLV” banku.

Pērn jūnijā policija veica kratīšanas daudzās ar “ABLV” banku saistītās adresēs un uz brīdi aizturēja astoņas personas.

“Mēs izskatām 200 klientu darbību. Kopumā apgrozījums ir vairāki miljardi eiro. Ja mēs runājam par kontu pārskaitījumiem un operācijām, tie ir simti tūkstoši. Lai izdarītu kaut pirmatnējos secinājumus, vajadzēja izdarīt vienkārši titānisku darbu,” toreiz paskaidroja policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) 1. nodaļas priekšniece Inese Gise.

Tā saucamajā “ABLV” pamata krimināllietā policija vāca pierādījumus, lai apstiprinātu vai apgāztu ASV iestādes FinCEN 2018. gada sākumā izteiktās aizdomas, ka bankas darbinieki atmazgājuši netīru naudu.

Izmeklēšana acīmredzami virzījusies uz priekšu,

jo, kā zināms “De facto”, tieši šīs pamata lietas ietvaros izmeklētāja februārī uzlikusi arestus mantai, cita starpā uzņēmumu kapitāldaļām, kuru īpašnieks ir Bernis.

Ar tiesas akceptu kā Bernim piederošas arestēja uzņēmuma “Cassandra Holding Company” daļas. To vērtība lēsta gandrīz 56,9 miljonu eiro apmērā. Saskaņā ar Uzņēmumu reģistru, šai kompānijai pieder nepilni 14,76% akciju “ABLV” bankā. Taču pagaidām neskaidru iemeslu dēļ arests nav skāris “Cassandra Holding Company” mātes uzņēmumu “Syzygy”, kurā par patiesām labuma guvējām februāra beigās piereģistrētas viņa sieva Nika Berne un meita Asja Berne.

Arests nav uzlikts arī “Syzygy” meitasfirmai “ASG Resolution Capital”, kurai pieder gandrīz 28,76% akcijas “ABLV” bankā. 

Policija izmeklēšanas interesēs nekādus komentārus nesniedza.

No izmeklētājas lēmuma daļas, kas ir atklāta, izriet, ka arests Bernim pastarpināti piederošai mantai piemērots, lai nodrošinātu iespējamu tās konfiskāciju nākotnē kā papildsodu.

Bet kāpēc tas neskar vienu otru vērtīgu kompāniju, nav saprotams.

Bernis komentārā medijiem apgalvoja, ka patiesā labuma guvēja nomaiņa nav bijis pēdējā brīža lēmums.

ENAP arestu uzlika arī Berņa uzņēmumam “Bofo” un Bernim un bijušajam viņa vietniekam Vadimam Reinfeldam piederošajam "Omnia Analytics", kura galvenais darbības virziens ir līdzekļu un īpašumu izcelsmes analīze. Tāpat arestētas Reinfeldam piederošo “Vincit Advisory” un “Vincit Online” daļas, kas norāda arī uz Reinfelda saikni ar izmeklēšanu.

Bijušais “ABLV” bankas vadītājs Bernis pats nepiekrīt paustajām aizdomām

un uzsver, ka banku uzraudzīja Finanšu un kapitāla tirgus komisija un Eiropas Centrālā banka, auditēja starptautiskas kompānijas, darījumus pētīja Kontroles dienests.  

“Diemžēl, redzot pēdējā laika amatpersonu izteikumus, ka ABLV lietai piesaistīti, iespējams, pasaulē lielākie administratīvie resursi, man ir bažas, ka ir izvirzīts mērķis un uzdevums vētīt tikai un vienīgi “ABLV”. Un tā jau trīs gadus. Taču joprojām ticu, ka izmeklēšana notiks objektīvi un tiesiski,” rakstiski LTV raidījumam atbildēja Bernis.

Viņš arī paskaidroja, ka aresti neierobežo uzņēmumu saimniecisko darbību.

Tā sauktās “ABLV” bankas pamatlietas izmeklēšana sākta par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros organizētā grupā, ko ilgstošā laika posmā veikuši bankas darbinieki un amatpersonas, izmantojot bankas infrastruktūru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti