Panorāma

Vjačeslavs Dombrovskis un Andris Vilks

Panorāma

Nav skaidrības, ko darīt ar slēgto skolu ēkām

Kas slēpjas aiz tirgotāju izkārtnes?

Aiz tirgotāja izkārtnēm slēpjas vismaz 3,5 tūkstoši fiktīvu uzņēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 8 mēnešiem.

Valsts ieņēmumu dienests apzinājis vismaz astoņus tūkstošus dažādu nozaru uzņēmumus, kurus var uzskatīt par fiktīviem. To dibinātāju vienīgais mērķis ir krāpties ar nodokļiem, tos nemaksāt vai panākt, lai valsts vēl piemaksā, piemēram pievienotās vērtības nodokļa atmaksas veidā. Teju puse no šadu “pastakstīšu” firmām, kā darbības veidu uzrāda tirdzniecību.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsācis lielāko tautsaimniecība nozaru analīzi, izvērtējot sev pieejamos datus un pirmā vētīta tirdzniecības nozare. Izrādās tās ietvaros darbojas 3515 uzņēmumi, kas atbilst kādai no fiktīva uzņēmuma pazīmēm - to dibinot, viltoti dokumenti, izmantotas zagtas identitātes, vai arī bezpajumtnieku pakalpojumi. Tāpat uzņēmums nav atrdodams deklarētajā adresē. Vienlaikus tas var darboties ar it kā desmitiem miljonu latu lielu apgrozījumu, ķēdē kur ietilpst desmitiem vai simtiem līdzīgu uzņēmumu un pieprasīt, lai valsts atmaksā pieienotās vērtības nodokli (PVN) par šiem darījumiem.

VID vadītāja Ināra Pētersone atzīst, ka pēdējos gados fiktīvu uzņēmumu skaits pieaug lēnāk, taču tos izķert kļūst grūtāk. Vietējos bomžus aizstāj ārvalstu rezidenti. VID aizdomīgām personām var liegt kļūt par PVN maksātājiem vai apturēt viņu saimniecisko darbību, taču ne vienmēr tas notiek ātri.

“Es gaidu, kad viņš izdarīs kļūdu, atklāsies kāda no Ministru kabineta noteikumiem minētajām fiktīvas uzņēmējdarbības pazīmēm, un tad šo var izņemt no aprites,” saka Pētersone.

To, ka lielākais skaits fiktīvo firmu ir tieši tirdzniecībā, var izskaidrot, jo arī tautsaimneicībā kopumā veikalnieku un līdzīgu uzņēmēju ir visvairāk. Tirgotāji piekrīt, ka vēsturiski viņu nozare izmantota kā piesegs afēristiem, taču problēmas radot arī netaisnīgais nodokļu slogs.

Latvijas tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs atzīst, - lai imitētu liela apjoma tirdzniecību, pietiek ar aprakstītiem papīriem, un tas, vai tāds tirgotājs sastopams dabā, tiek kontrolēts minimāli. Tiesa, esot arī reāli tirgotāji, īpaši mazie veikalnieki, kas spiesti blēdīties, jo nespējot maksāt proporcionāli tikpat lielus nodokļus kā lielās veikalu ķēdes: “Pirmajā darbības gadā bankrotē ap 16 % nozares uzņēmumu, tas ir liels skaits.”

Valsts ieņēmumu dienests tikmēr cer panākt, ka nākamgad varēs vēl radikālāk cīnīties ar pastkastīšu firmām un ne tikai apturēt to saimniecisko darbību, bet pat likvidēt.

“Tiklīdz uzņēmums nonāks melnajā sarakstā, tā VID varēs panākt tā ātrāku likvidāciju, tas vēl ir likumprojekts, bet es ceru, ka tas tiks pieņemts,” cerību pauž Pētersone.

Jau vēstīts, ka VID cīņu pret fiktīvajiem uzņēmumiem šomēnes aizēnojas skandāls. Saistībā ar aizdomām par PVN izkrāpšanas shēmu iespējamu atbalstu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizturēja dienesta bijušo vadītāju Neliju Jezdakovu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti