Panorāma

Izskan apsūdzība U. Magoņa tiesā

Panorāma

Ko Eiropai nesīs Itālijas vēlēšanas?

ABLV klienti varēs saņemt garantēto atlīdzību

Visus savus noguldījumus garantētajās atlīdzībās saņems 88% «ABLV Bank» klientu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Garantētās atlīdzības "ABLV Bank" klientiem jau sestdien, 3.martā, sāks izmaksāt AS "Citadele", un visus savus noguldījumus atpakaļ saņems 88% bankas klientu, piektdien, 2.martā, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK).

No visiem iekšzemes klientiem savus noguldījumus pilnībā saņems 98% klientu.

Visus savus ieguldījumus līdz 100 000 eiro saņems 20 051 klients. Savukārt daļa ieguldījumu bankā paliks 2779 klientiem, no tiem lielākā daļa ir ārvalstu klienti. No tiem iekšzemes klienti ir 184, lielākoties - juridiskās personas.

Ja FKTK akceptēs “ABLV Bank” pieteikto pašlikvidāciju, noguldītāji, kas nesaņems visus savus noguldījumus caur garantēto atlīdzības mehānismu, kļūs par bankas kreditoriem. Pašlaik nav lielu šaubu, ka viņi varēs atgūt savus līdzekļus, norādīja FKTK.

FKTK atgādināja, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo "ABLV Bank" ir pietiekami daudz līdzekļu.

Iepriekš ziņots, ka garantēto atlīdzību izmaksai "ABLV Bank" klientiem ir nepieciešami 480 miljoni eiro, kurus banka jau ieskaitījusi FKTK kontā, kurā tiek glabāti NGF līdzekļi.

„Citadele” jau iepriekš izmaksāja valsts garantēto atlīdzību “Krājbankas” un “Trasta komercbankas” klientiem.  Ļebedeva stāstīja, ka iepriekšējā pieredze bija viens no kritērijiem, kādēļ atlīdzību izmaksa atkal uzticēta „Citadelei”.

Citadeles valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis prognozē, ka lielākie sarežģījumi varētu būt ABLV starptautiskajiem klientiem. Beļavskis sola, ka „Citadele” atlīdzību izmaksā pilnībā ievēros likuma prasības.

“Pilnvarotās personas noteikšanai neder kopijas. Mums ir jābūt pilnīgi skaidrai informācijai par to, ka tas cilvēks, kas ir ieradies saņemt šo garantēto atlīdzību, ir tiesīgs pārstāvēt šo ārvalstu uzņēmumu, vai attiecīgi tā ir tā privātpersona, kuras pase ir reģistrēta sistēmā,” uzsvēra Beļavskis.

Neesot gan izslēgts, ka tādi klienti, kas nevēlas tikt identificēti, nemaz nenāks pēc atlīdzības. Bet tas, lai atlīdzība par iespējamiem noziedzīgiem līdzekļiem netiktu izmaksāta, būs arī “ABLV” bankas atbildība.

“Ja “ABLV” bankai,  ir kādas aizdomas par klientu vai tagad kaut kas atklājas pēc paziņojumiem visiem, tad “ABLV” bankai jānobloķē šos summu, un tad mēs arī to kontrolējam, lai pienācīgi tiktu izpildītas visas prasības,” skaidroja FKTK pārstāve.

Ar vietējiem klientiem gan šādu problēmu visdrīzāk nebūšot. Liela daļa no tiem ir mazie uzņēmēji, kas jau konsultējušies “Citadeles” bankā. Turklāt, ja kādā no Latvijas bankām vietējam klientam ir konts, tas jau nozīmē – viņš ir pārbaudīts, jo tāds ir katras bankas pienākums.  

Kā notiks atlīdzības izmaksa

Kam?

Latvijas Noguldījumu garantiju sistēma paredz līdz 100 000 eiro garantēto atlīdzību katram “ABLV Bank” klientam - gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā.

“ABLV Bank”   meitasbankas “ABLV Bank Luxembourg” klientiem garantēto atlīdzību izmaksās Luksemburgas depozītu garantiju fonds (Fonds de garantie des dépôts Luxembourg).

Par ko?

Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai, uz atlikumiem norēķinu kontos vai algas kontos un uz līdzekļiem krājkontos. Garantētā atlīdzība attiecas arī uz klientu noguldījumiem bankas meitasbankās.

Kad?

Atlīdzību būs iespējams saņemt, sākot no sestdienas, 3. marta, līdz pat 2023. gada 3. martam.

Kur?

“Citadele” aicina “ABLV Bank” klientus iepriekš pieteikties bankas apmeklējumam.

“Citadele” (Rīgā, Republikas laukumā 2A)
KAC “Skanste” (Rīga, Skanstes iela 50)  
KAC “Mols” (Rīga, Krasta iela 46)
filiālē “Laimdota” (Rīga, Kr. Barona iela 20 – 1)
Jūrmalas filiālē (Jūrmala, Jomas iela 30).

Šo filiāļu darba laiks 3. un 4. martā būs no plkst. 10:00 līdz 19:00.

“Citadele” ir gatava nodrošināt šo filiāļu darba laiku turpmākajās nedēļās līdz pat deviņiem vakarā, ja tas būs nepieciešams.

Banka aicina iepriekš pieteikties bankas apmeklējumam, zvanot uz speciāli šim nolūkam izveidotu diennakts tālruni + 371 67010076 vai rezervējot apmeklējumu Citadeles mājas lapā www.citadele.lv.

Starptautiskie klienti valsts garantēto atlīdzību varēs saņemt filiālē “Citadele” (Rīgā, Republikas laukumā 2A). Starptautiskie klienti ir aicināti iepriekš pieteikties bankas apmeklējumam, zvanot pa diennakts tālruni +371 67010076 vai Citadeles mājas lapā www.citadele.lv.

Latvijas vietējiem “ABLV Bank” noguldītājiem būs iespēja pieteikties valsts garantētās atlīdzības saņemšanai “Citadeles” internetbankā. Ikvienam Latvijas iedzīvotājam un juridiskajai personai ir iespēja atvērt “Citadeles” kontu jebkurā sev ērtā “Citadeles” filiālē visā Latvijā un pēc tam pieteikties atlīdzības saņemšanai, izmantojot internetbanku.

Nepieciešamie dokumenti

Fiziskām personām jāņem līdzi pase.  Informāciju par klientiem “Citadele” saņems no Garantiju fonda, kas savukārt to saņems no “ABLV”. Ja kāda informācija par klientu mainījusies, viņam jādodas uz “ABLV” un jālūdz tā labot.

Latvijas klientiem - privātpersonām ar Latvijā izdotu pasi/personas apliecību un Latvijā reģistrētām juridiskām personām

Privātpersonai: pase vai personas apliecība (ID karte)

Privātpersonas pārstāvim: pase vai personas apliecība (ID karte), kā arī notariāli apstiprināta pilnvara. Nav derīgas ne bankas  Citadele, ne “ABLV Bank” iekšējās pilnvaras.

Juridiskai personai:

•           Pārstāvēt tiesīgās personas pase vai personas apliecība (ID karte)

•           Ja juridisko personu ir tiesīgas pārstāvēt tikai vairākas personas kopīgi, tad tām visām vienlaicīgi ir jāierodas bankā.

Starptautiskajiem klientiem

Privātpersonai: ieceļošanai Latvijā derīga pase vai ieceļošanai Latvijā derīga personas apliecība (ID karte)

Privātpersonas pārstāvim (pilnvarotajai personai):

•           Notariāli apstiprināta pilnvara

•           Ieceļošanai Latvijā derīga pase vai Latvijas Republikas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izdota personas apliecība, vai ieceļošanai Latvijā derīga personas apliecība

Juridiskai personai:

•           Pārstāvēt tiesīgās personas pase, kas derīga ieceļošanai Latvijā, vai Latvijas Republikas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izdota personas apliecība, vai ieceļošanai Latvijā derīga personas apliecība

•           Reģistrācijas apliecība, statūti (aktuālā redakcija) un apliecinājums par tiesībām pārstāvēt juridisko personu (piemēram: direktora iecelšanas lēmums un/vai notariāla pilnvara)

•           Juridiskās personas aktīvo statusu apliecinošais dokuments

Kā?

“ABLV” klienti varēs saņemt savu garantēto noguldījumu tikai vienā transakcijā - visa summa būs jāpārved uz vienu kontu vienā reizē.

Darījums būs eiro valūtā. Citu valūtu noguldījumi būs pārrēķināti eiro valūtā.

Līdz 1000 eiro varēs izņemt skaidrā, jo to prasa likums, taču tas ir pārāk sarežģīti, tam papildu ir  nelielas izmaksas, un “Citadele” rekomendētu tomēr neizņemt skaidru naudu, bet norādīt kontu, uz kuru naudu pārskaitīt.

Par ko atlīdzību neizmaksā:

•           par noguldījumiem, ar kuriem pēdējo 2 gadu laikā nav veikti nekādi darījumi un kuru vērtība ir mazāka par 10 eiro;

•           par noguldījumiem, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai atzīstami par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem;

•           atlīdzību nevar saņemt pašvaldības, kuru gada budžets pārsniedz 500 000 eiro;

•           kredītiestādes, finanšu iestādes, apdrošināšanas sabiedrības, privātie pensiju fondi, ieguldījumu pārvaldes un ieguldījumu brokeru sabiedrības.

Kur vērsties ar jautājumiem

Ja rodas jautājumi par to, kur un kā var saņemt atlīdzību, ikviens jebkurā diennakts laikā ir aicināts sazināties ar banku "Citadele":

•           zvanot Citadeles Zvanu centram pa diennakts tālruni +371 67010076,

•           rakstot Citadeles internetbankā.

Ja rodas jautājumi par atlīdzības apmēru vai personas atzīšanu par noguldītāju, aicinām vērsties FKTK. Tālrunis: 67774800, 67774801, 67774831. Rakstveidā uz [email protected], Adrese: Kungu iela 1, Rīga, LV-1050.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības.  Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank"  ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju.

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērn beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti