Eiro fokusā

Grāmatvežiem, kas sniedz ārpakalpojumus, būs nepieciešama licence

Eiro fokusā

Pērn sarucis iedzīvotāju parādu skaits

5G attīstība pasaulē turpinās. Eiropa joprojām iepaliek

5G attīstība pasaulē turpinās; Eiropa joprojām atpaliek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan Covid-19 pandēmija radījusi šķēršļus vai apturējusi attīstību dažādās nozarēs, 5G attīstība pasaulē arī pandēmijas laikā turpinās. Tiesa, Eiropas Savienība (ES) aizvien iepaliek. Kā iemesli minēta ne tikai pandēmija, bet arī debates sabiedrībās par veselības riskiem un bažas par drošību. Daudzas valstis iepriekš bažīgi skatījušās uz Ķīnas uzņēmuma "Huawei" tehnoloģiju izmantošanu 5G tīkla attīstība un šīs bažas pandēmijas laikā joprojām ir klātesošas.

Pazīmes par 5G ieviešanas palēnināšanos neesot

Uzņēmuma "Omdia" apkopotie dati liecina, ka laikposmā no 2019. gada 3. ceturkšņa līdz 2020. gada 3. ceturksnim 5G savienojumu skaits pasaulē sasniedza 225 miljonus. Lai sasniegtu šādu savienojumu apjomu 4G tehnoloģijas attīstības laikā, bija nepieciešami četri gadi.

5G nozare attīstījusies pat straujāk, nekā tika paredzēts. Tā, piemēram, Ķīnas uzņēmums "Huawei Technologies" Baltijā norādījis, ka līdz 2020. gada beigām sasniegti 234 miljoni 5G savienojumu 52 dažādos tirgos. Līdz šī gada beigām 5G tīkls varētu būt pieejams jau 61 valstī. Mobilo operatoru kompānijas "GSMA" ģenerāldirektors Mats Grenraids februāra beigās uzsvēra, ka pazīmes par 5G ieviešanas palēnināšanos neesot saskatāmas.

"5G ir klāt, bez šaubām. Un tā ieviešana turpinās. Ar nelielu aizķeršanos pērn ap šo laiku, kas skaidrojams ar acīmredzamu iemeslu – Covid-19 pandēmiju.

Bet tagad 5G ieviešana norit ar pilnu jaudu un mēs neredzam nekādas pazīmes, ka tā palēninātos," sacīja "GSMA" ģenerāldirektors.

Tikmēr, kā medijiem izplatītajā informācijā skaidrojis organizācijas "5GAmericas" prezidents Kriss Pīrsons, 5G tīkli parādījušies svarīgā brīdī, proti, laikā, kad cilvēki ir pārgājuši uz attālinātu darbu.

"Šī vēsturiskā pielāgošanās skaidri parāda nepārtrauktas mobilās savienojamības nepieciešamību, jo sociālās un fiziskās distancēšanās prasības ir mainījušas to, kā mēs strādājam, dzīvojam un atpūšamies," klāstīja Pīrsons.

ES ar 5G attīstību nesokas tik raiti, kā vēlētos 

5G attīstība turpinās arī Latvijā, piemēram, mobilajiem sakaru operatoriem turpinot uzstādīt bāzes stacijas vairākās vietās Latvijā. 5G attīstībai Latvijā iecerēts finansējums arī no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas un noturības mehānisma. 5G infrastruktūras attīstīšanai paredzētas 16,5 miljonus eiro lielas investīcijas digitālās transformācijas jomā.

Tieši 5G infrastruktūras attīstību Eiropas Komisija (EK) un ES dalībvalstis ir identificējušas kā galveno investīciju jomu atveseļošanas un noturības mehānismā, lai panāktu digitālu un videi draudzīgu atveseļošanos pēc Covid-19 pandēmijas.

Tiesa, lai gan pasaulē kopumā 5G tehnoloģiju attīstība pandēmijas laikā strauji turpinājusies, ES nesokas tik raiti, cik varētu vēlēties.

Nākamnedēļ EK izvirzīs virkni jaunu mērķu 5G sakaru jomā kā daļu no savas "Digitālās desmitgades" plāniem. Šie plāni paredz mazināt bloka atkarību no ārvalstīm galveno tehnoloģiju nodrošināšanā. Plānā ietvertie 5G punkti tiks ietverti arī pirms vairāk nekā pieciem gadiem publicētā 5G Rīcības plāna pārskatā, ko paredzēts iesniegt šogad.

Pīters Štukmans, EK pārstāvis, kurš atbild par nākotnes savienojamības sistēmām, portāla "euractiv.com" skaidroja, ka vairākas apņemšanās nav izdevies īstenot. Viņaprāt, ES atpaliek, jo, piemēram, tikai puse dalībvalstu ir izpildījušas mērķus par 5G frekvenču joslu piešķiršanu, savukārt bloks kopumā atpaliek arī maza darbības attāluma bezvadu bāzes staciju būvniecībā. Piemēram, Dienvidkorejā tādu jau ir vairāki simti tūkstoši. Bloka kavēšanās dēļ ES auditori paziņoja, ka janvārī gada garumā sāks vētīt EK 5G stratēģiju.

Revidenti norādīja, ka viņu pētījumos jau ir atklāti pierādījumi par atšķirīgu pieeju 5G drošībai dalībvalstīs, kā arī atšķirības tehnoloģijas ieviešanas tempos visā kontinentā.

Lēno izaugsmi pamato ar vairākām lietām

Kā iemesli lēnākai 5G tehnoloģiju ieviešanai Eiropā tiek minēti koronavīrusa pandēmijas ietekme, cilvēku bažas par 5G riskiem veselībai un bažas par nākamās paaudzes telekomunikāciju tīklu drošību. Un, runājot par draudiem drošībai, bieži izskan Ķīnas uzņēmuma "Huawei" vārds. ASV norādīja, ka uzņēmumam ir saites ar Ķīnas armiju un Pekina tā tehnoloģijas var izmantot spiegošanai. Savienotās Valstis centušās pārliecināt savus partnerus nelietot šī uzņēmuma tehnoloģijas 5G tīkla attīsībā. Tādas valstis kā Zviedrija un Lielbritānija neizmantos šī uzņēmuma tehnoloģijas, bet Francija ieviesusi ierobežojumus. Vienotas pozīcijas ES līmenī gan īsti nav.

Latvijas Ārlietu ministrijā rakstiskā komentārā par “Huawei” tehnoloģiju izmantošanu Latvijas 5G tīkla attīstībā skaidroja, ka ne deklarācija ar ASV par 5G drošību, nedz arī ES centieni stiprināt 5G tīklu drošību nav vērsti ne pret vienu ražotāju konkrēti.

"Taču vienlīdz svarīgi ir veicinot tīklu noturību pret kaitniecisku un nesankcionētu piekļuvi, lai nodrošinātu gan iedzīvotāju privātumu un individuālās brīvības, gan valsts, pašvaldību un kritiskās infrastruktūras sistēmu integritāti.

Eiropas Savienības centieni demonstrē valstu vienotu izpratni par 5G tīklu drošības nozīmi un nepieciešamību ieviest 5G tīklus, ievērojot tiesiskuma, brīvas un godīgas konkurences un caurspīdīguma principus," norādīja ministrijā

Kā vēsta aģentūra AFP, kamēr Eiropa un ASV bijušas kritiski noskaņotas pret "Huawei", Arābu līča valstis jeb Vašingtonas stratēģiskie partneri, kas vēlas dažādot savu ekonomiku, 5G nozarē iegulda arvien vairāk un ar uzņēmumu sadarbojas. Persijas līča valstis, tostarp Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti, ir izvēlējušās "Huawei" 5G ieviešanai un arī sadarbojušās ar uzņēmumu, lai attīstītu "viedās pilsētas". Tas ietver uzlabotus digitālos pakalpojumus un drošības uzraudzību – "Huawei" specialitāti, ko Līča valstis savu iedzīvotāju uzraudzības īstenošanai vērtē augstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti