Dienas ziņas

Daudz avāriju slideno ceļu dēļ

Dienas ziņas

Jelgavniekiem gads pavadīts veiksmīgi

Lietuva gadumijā pievienosies eirozonai

31.decembris Lietuvā – pēdējā diena ārpus eirozonas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No rītdienas, 1.janvāra Latvijas dienvidu kaimiņvalsts Lietuva ievieš eiro, kļūstot par 19. eirozonas dalībvalsti un pēdējo no Baltijas valstīm, kura atsakās no savas nacionālās valūtas – lita. Paši lietuvieši uz valūtas maiņu raugās salīdzinoši pragmatiski un optimistiski, uzsverot, ka ieguvēji no šī soļa būs arī kaimiņi latvieši un igauņi.

Lai gan Lietuva eiro ievieš vēlāk nekā kaimiņvalstis - Igaunija un Lietuva, iespējams, tai iecerēto rezultātu kopumā ir izdevies sasniegt pat vieglāk. Kopumā pēdējos gados eiro ieviešanai nav bijis ļoti spēcīgas opozīcijas, un nemierīgā ģeopolitiskā situācija, visticamāk, iedzīvotāju atbalstu šim solim ir tikai veicinājusi.

Papildus tam, iespējams, lietuviešiem jauno naudu būs vieglāk pieņemt arī tāpēc, ka Lietuvas eiro monētas tiks kaltas pašmāju kaltuvē, savukārt iedzīvotāji ar jauno naudu lielā mērā jau paspējuši iepazīties Latvijā.

Vienlaikus Lietuvas amatpersonas uzsver, ka valsts pievienošanās eirozonai ir ieguvums visam Baltijas reģionam, jo no ārvalstu investoru viedokļa tas jau šobrīd tiek uztverts kā vienots tirgus. Savukārt pāreja uz vienotu valūtu tikai palīdzēs samazināt šķēršļus šī tirgus iekšienē, padarot to pievilcīgāku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti