Panorāma

Negaiss ar saknēm izrāvis kokus un sabojājis jumtus

Panorāma

Panorāma

No "Latvenergo" peļņas varētu finansēt sadales tarifu kāpumu

No «Latvenergo» peļņas varētu finansēt sadales tarifu kāpumu

Par jaunu ieņēmumu un peļņas rekordu pusgadā ceturtdien, 31. augustā, paziņoja valstij piederošais "Latvenergo". Palielinājums novērojams dažādās ailītēs – saražotajā elektrībā, ārvalstu klientos un citās. Paralēli tam jau tiek lemts, kā peļņu sadalīt. Viens no veidiem, kas tiek apspriests, – noteiktos gadījumos un terminēti no peļņas varētu kompensēt sadales tarifu pieaugumu. Ideja gan vēl būs jāapstiprina gan valdībai, gan Saeimai.

"Latvenergo" ar labiem finanšu rādītājiem noslēdza jau pagājušo gadu. Taču šā gada finanšu rādītāji, vismaz pirmajā pusgadā, "Latvenergo" ir vēl veiksmīgāki.

Šā gada sešos mēnešos kompānijas apgrozījums pieaudzis par 56%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, un pārsniedza 1,1 miljardu eiro. Tikmēr peļņa pieaugusi par 57%, sasniedzot 222,5 miljonus eiro.

Galvenie iemesli – ilgi pavasara pali Daugavā un laba kompānijas darbība ārvalstīs, norādīja uzņēmumā.

"It sevišķi Lietuvas tirgū, kur notika tirgus atvēršana, mums izdevās būt vieniem no labākajām alternatīvām tirgus līderim "Ignitis". Šobrīd mēs esam stabili otrie spēlētāji arī Lietuvā. Tā ka kopumā esam audzējuši klientu skaitu par 50% ārzemēs," stāstīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Tieši ārzemēs "Latvenergo" koncerns guvis trešdaļu no saviem ienākumiem. Ekonomikas ministrija (EM) kā "Latvenergo" kapitāldaļu turētāja ar uzņēmuma darbības rezultātiem ir apmierināta.

"Joprojām ir mīti un ir sajūta, ka tas ir monopols, bet "Latvenergo" strādā brīvā tirgū. Tā ir iespēja Latvijai attīstīt tautsaimniecību, tā ir iespēja Latvijā veidot un kāpināt eksporta apjomu un faktiski nest ieņēmumus tieši uz Latviju. Tā ir iespēja veidot ļoti labi apmaksātas darba vietas, un tā ir iespēja izaugsmei," klāstīja EM valsts sekretārs Edmunds Valantis.

Kā stāstīja "Latvenergo", uzņēmums izmaksāto dividenžu ziņā ir līderis visā Eiropā. Piemēram, par pagājušo gadu dividendēs izmaksāti 134 miljoni eiro jeb 64% no kopējās peļņas. No tā jau tradicionāli tiek finansētas dažādas vajadzības enerģētikas un citās sfērās.

Kā jauninājumus šajā gadā varētu ieviest palīdzību ekstremāla enerģijas cenu pieauguma gadījumā, ja tāds būtu arī šajā apkures sezonā, kā arī palīdzībai ar jaunapstiprināto sadales rēķinu segšanu.

"Mēs esam situācijā, kad ir nepieciešams laiks, lai mājsaimniecības izvēlētos sev atbilstošāko un ekonomiski pamatotāko sadales pieslēguma veidu. Šeit mēs strādājam pie sistēmas, un avots šīs sistēmas finansējumam arī būtu "Latvenergo" peļņa dividenžu daļa, kas ļautu terminētā periodā tomēr saņemt mazākus rēķinus par sadali," norādīja klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars ("Jaunā Vienotība").

Atbalstu varētu saņemt tie, kuriem šobrīd ir iespēja pārskatīt savu pieslēgumu jaudas.

Mehānisma ieviešanai vēl būs nepieciešams gan valdības, gan Saeimas atbalsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti