Panorāma

"Jaunā Vienotība" plāno atteikties no Attīstības komitejas vadīšanas Rīgā

Panorāma

Kopš kara sākuma patvērumu Latvijā raduši 27 Krievijas pilsoņi

EM meklē risinājumus darbaspēka trūkumam

Latvijā grasās atvieglot prasības viesstrādnieku ieceļošanai

Akūts darba roku trūkums un darba devēju daudzkārtējie aicinājumi ļaut vienkāršāk piesaistīt viesstrādniekus no ārzemēm ir viens no jautājumiem, kas pašlaik šķietami izkustējies no sasaluma punkta. Tas arī ir viens no jautājumiem, kur koalīcijai ir domstarpības un premjers gribētu ātrāk virzīties uz priekšu. Ekonomikas ministrijas (EM) vadībā top cilvēkkapitāla attīstības stratēģija, kas īstermiņā atvieglotu iespējas darba devējiem piesaistīt darbiniekus no ārvalstīm. 

Par kritisku situāciju saistībā ar darbaspēka pieejamību darba devēju organizācijas atgādina ik mirkli. Arī šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Darba devēju konfederācijas (LDDK) vadītājs Andris Bite uzsvēra – situācija kļūst arvien nopietnāka.

Darbinieku trūkst gan nozarēs, kurās vajadzīgi vienkārša darba darītāji, gan tajās, kurās nepieciešams intelektuālais darbaspēks.

"Mēs aicinām daudz vienkāršāk atvērt šo tirgu, lai mēs kā uzņēmēji varam uzaicināt un atvest ātrāk un vienkāršāk.

Tajā pašā laikā atbildību par viņu aizbraukšanu mājās uzlikt uz mums un terminēt šo periodu. Kad atbrauc uz šejieni pastrādāt 9 vai 6 mēnešus – diskutabls [jautājums], kādu periodu, un brauc uz kādu brīdi mājās," klāstīja LDDK vadītājs.

EM atzina, ka problēma ir un īstermiņa risinājumam gatava atvieglot procesus, lai darba devēji varētu vienkāršāk uz laiku ievest nepieciešamo darbaspēku kādu projektu pabeigšanai. Viens no atvieglojumiem, piemēram, ļaut darba devējam pašam pārliecināties, ka darbiniekam ir nepieciešamā izglītība, un uzticēties, ka viņš to ir pārbaudījis.

"Iedot lielāku atbildību darba devējam, uzaicinātājam, un līdz ar to arī atvieglot šo birokrātiju, bet atbildību uzliekot uz darba devēju.

Nu, ja būs pārkāpumi, protams, arī mēs rosināsim arī vēl esošajā Imigrācijas likumā ielikt tās normas, kas dod iespēju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei un citām atbildīgajām institūcijām arī šos negodprātīgos, kā saka, gan darba devējus, gan uzaicinātājus sodīt, atņemot viņiem iespēju īstenot šo pakalpojumu, var atteikt šo darbinieku uzaicināšanu turpināt," skaidroja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

Topošā Cilvēkkapitāla attīstības stratēģija, pie kuras pieslīpēšanas vēl tiekot strādāts, gan paredzēšot lielāku uzsvaru nevis uz viesstrādniekiem, bet uz vietējiem.

Ekonomikas ministre uzsvēra, ka pašlaik 27% no darbspējīgajiem iedzīvotājiem nav ekonomiski aktīvi. Tāpēc darba tirgū jāapmāca un jāiesaista šie – vietējie cilvēki. Plānots attīstīt arī darbaspēku no reģioniem, proti, padarot iedzīvotājus mobilākus. Tāpat paredzēts atbalstīt uzņēmējus automatizācijas un digitalizācijas un mākslīgā intelekta plašākai pielietošanai, lai uzņēmējiem iespējami mazāk pietrūktu mazkvalificēta darbaspēka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti