Asociācija: Degvielas cenas turpinās kāpt

Pēc zemāku cenu perioda atkal sākušas kāpt degvielas cenas. Galvenais iemesls – Saūda Arābija samazinājusi naftas ieguvi. Degvielas cenas, visticamāk, pieaugs arī turpmāk, intervijā Latvijas Radio prognozēja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis.

Vēl pavisam nesen dīzeļdegvielu automašīnas bākā varēja ieliet par 1,30 eiro litrā, bet nu jau cena pārsniedz 1,50 eiro litrā. Karčevskis skaidroja, ka galvenais iemesls ir naftas cenu kāpums, attiecīgi pieaug arī naftas pārstrādes produktu – benzīna un dīzeļdegvielas – cenas.

"Jūlijā ir lielākais naftas cenu pieaugums kopš 2022. gada janvāra," pavēstīja Karčevskis.

Pēc kārtējām sankcijām pret Krieviju šā gada februāra sākumā degvielas cenas mazinājās, "vispatīkamākais" bija maijs, bet kopš tā laika cenas ir augušas, turpināja asociācijas vadītājs.

"Cenas svārstības ietekmē tas, ka Saūda Arābija nav apmierināta ar valsts ekonomisko stāvokli un vēlas palielināt naftas cenas, un izvēlējās tādu instrumentu, kā vienpusēji samazināt naftas ieguvi par vienu miljonu barelu dienā. Plus vēl mazinās arī Krievijas naftas ieguve," cenu kāpuma iemeslus skaidroja Karčevskis.

Šāda situācija ir novedusi pie tā, ka naftas cenu griesti jau pārsniedz 85 ASV dolārus par barelu, lai gan iepriekš uzskatīts, ka augstākā robeža būtu 80 dolāru. 

"Analītiķi rēķina, ka [cenas] augs vēl, jo Saūda Arābija to stimulē neatkarīgi no OPEC [Naftas eksportētājvalstu organizācija] kvotām un norunām, bet vienkārši samazina cenu par 10% no sava apjoma,"

norādīja Karčevskis.

Turklāt kāpusi ir arī degvielas vairumtirdzniecības cena, bet valsts rezervju nodeva – par 2 eirocentiem, vēl palielinot degvielas cenu. 

Vaicāts par ilgtermiņa prognozēm, Karčevskis pauda, ka cenas turpinās palielināties gan Latvijā, gan Eiropā, gan pasaulē.

"Arī amerikāņi ir satraukti, arī viņiem par galonu ir jāmaksā vairāk, viņi raksta visādas petīcijas. Bet kopumā cenas pieaug visā pasaulē," rezumēja asociācijas vadītājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti