Rīta Panorāma

Latvijas Universitātē notiks Zinātnieku nakts

Rīta Panorāma

Makrons rosina Korsikai piešķirt ierobežotu autonomiju

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku

Latvijas Banka: Ekonomika šobrīd ir vārga, sāks atkopties nākamgad

Gan eirozonas, gan Latvijas ekonomika šogad ir vārga, bet tā sāks atkopties nākamā gada otrajā pusē, tomēr Latvija šo krīzi pārdzīvo labāk nekā pārējās abas Baltijas valstis, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Latvijas Bankas (LB) prezidents Mārtiņš Kazāks.

Kazāks uzsvēra, ka inflācija ir būtiski samazinājusies – gada sākumā tā bija pie 20%, bet augustā zem 6%. Prognozes rāda, ka gada beigās inflācija būs jau zem 2%.

"Tā ir laba ziņa. Otra laba lieta – no gada vidus algu kāpums ir straujāks nekā cenu kāpums, līdz ar to iedzīvotāju pirktspēja sāk pamazām atgūties," skaidroja Kazāks.

Tomēr kopumā šis gads ir vārgs gan eirozonā, gan Latvijā.

"Nākamā gada sākums arī nebūs īpaši stiprāks, bet gada otrajā pusē augs spēcīgāk algu kāpuma dēļ, pamazām arī lielie projekti, kas Latvijā tiek īstenoti, ekonomiku vilks uz augšu. Gada laikā arī Eiropas ekonomika sāks augt ātrāk, kas būs par labu mūsu eksportētājiem," situāciju iezīmēja LB prezidents.

Baltijas valstu vidū šo krīzi jūtami labāk pārdzīvo Latvija. "Latvijā būs nelieli plusiņi, bet Lietuvā un Igaunijā būs mīnusi," piebilda Kazāks.

Savukārt LB Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste intervijā Latvijas Radio norādīja, ka paralēli labajām ziņām par inflācijas straujo kritumu ir parādījies viens nepatīkams faktors – naftas cenas pasaules tirgos ir augstākas, nekā iepriekš gaidīts. Līdz ar to pieaugušas degvielas cenas, tādēļ Latvijas Banka nedaudz pārskatījusi inflācijas prognozi, taču gada beigās tai vajadzētu būt zem 2%. 

Intervija ar Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāju Uldi Rutkasti
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Arī Rutkaste vērtēja, ka nākamgad ekonomikai vajadzētu atkopties, jo bezdarbs joprojām ir zems, bet iedzīvotāju reālie ienākumi sāk atgūties pēc inflācijas šoka.

"Inflācija ir būtiski mazināta, bet cilvēku algas uz rokas pieaug diezgan strauji. Pēdējā informācija liecina, ka algas pieaugušas par 12%," norādīja Rutkaste.

Vienlaikus Kazāks atzina – lai gan darba tirgus ir spēcīgs un algas pieaug, bažas rada tas, ka nākotnē algu kāpums būs straujāks par ražīgumu, kas var novest pie konkurences problēmām, un tad ekonomika vairs neaugs.

Tādēļ ir jāuzlabo darba tirgus situācija, un šeit ir divi risinājumi – jāizmanto iekšējie resursi, uzlabojot iedzīvotāju prasmes un veselības stāvokli, un atsevišķos gadījumos arī jādomā par darbaspēka ievešanu.

"Būvniecības projektus, kādi Latvijā ir paredzēti, ar vietējo resursu uzbūvēt nav iespējams," atzina Kazāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti