Panorāma

10 tūkstoši piekrīt – nebarosim Krievijas kara mašīnu

Panorāma

Likvidēs un restrukturizēs? Haoss Polijas sabiedriskajos medijos

Daudzi lielie uzņēmumi turpina darbu Krievijā

«Kara sponsori» – tirdzniecību ar Krieviju turpina populāri ārvalstu uzņēmumi

Tirdzniecību ar Krieviju kara laikā turpina ne tikai Latvijas uzņēmumi, bet arī pietiekami daudz ārvalstu kompāniju. Dažādas Ukrainas iestādes apkopo šādu informāciju, tos, kas turpina strādāt Krievijā, dēvējot par "starptautiskajiem kara sponsoriem".

Lai gan liela daļa Rietumu kompāniju jau pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma pateica stingru "nē" tālākai darbībai Krievijā, ir daļa, kas to turpina arī teju jau divus gadus pēc kara sākuma. Kijivas Ekonomikas skolas apkopotā informācija liecina, ka šādu uzņēmumu ir kopumā virs 1600. Daļa no tiem vairāk pazīstami, daļa mazāk. Latvijas Televīzija (LTV) apkopoja populārākos no tiem, tādus, kas plaši pazīstami arī Latvijā.

Pārtikas produkti

Starp pārtikas produktu ražotājiem ar Krieviju sadarboties turpina arī tādi populāri uzņēmumi kā "Mars", kas ražo visdažādākos saldumus, arī dzīvnieku barību, dzērienu un uzkodu ražotājs "Pepsico", saldumu un kafijas ražotājs "Mondelez", konservu uzņēmums "Bonduelle", kā arī pasaulē lielākais pārtikas ražotājs "Nestle" ar vairāk nekā 2000 dažādiem zīmoliem.

Ar nosauktajiem uzņēmumiem LTV centās sazināties, lai iegūtu komentāru par darbību Krievijā un uzzinātu, kādēļ uzņēmumi tirgu nav pametuši, tomēr no šī saraksta neviens neatsaucās.

Iepriekš publiskās atbildēs uzņēmumi skaidrojuši, ka

ēdiens nav sankcijām pakļauta prece, kā arī to, ka pārtika ir pirmās nepieciešamības prece un to nepārdot būtu nepareizi.

Alkohols un cigaretes

Darbību Krievijā turpina alkohola ražotājs "Bacardi", arī cigarešu ražotāji "Phillip Morris" un "Japan Tobacco".

No šīm trim aicinājumam skaidrot darbību Krievijā atsaucās "Japan Tobacco". Kompānija skaidroja, ka ir Ukrainas pusē, kā arī norādīja, ka apturējusi turpmākas investīcijas agresorvalsts tirgū. Bet par iespējamu darbības izbeigšanu – nekā.

Tīrīšanas līdzekļi un kosmētika

Krievijā darbu turpina "Yves Rocher", "P&G", kā arī "Unilever", kas rakstiskā atbildē skaidroja savu nostāju –

kompānijas darbība neesot diži svarīga Krievijas ekonomikai. Tāpat uzņēmums it kā arī apsverot iespējas šo tirgu tomēr atstāt.

Tehnoloģiju uzņēmumi

Starp tehnoloģiju uzņēmumiem, kas turpina darbību Krievijā, atrodami divi Ķīnas milži – "Xiaomi" un "Alibaba", kas plašāk Latvijā pazīstams kā interneta veikals "Aliexpress".

Ukrainas amatpersonas iepriekš ziņojušas, ka no "Aliexpress" pirktām sastāvdaļām tiek veidoti Krievijas kaujas droni.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret to ieviesta virkne sankciju. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko ierobežot ar jauniem pasākumiem cer Eiropas Komisija.

Tikmēr, piemēram, pārtikas produktus eksportēt uz Krieviju nav aizliegts.

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti nepieciešamie desmit tūkstoši parakstu, lai iniciatīvu par nodokļa sloga palielināšanu uzņēmējiem, kas turpina sadarbību ar Krieviju, iesniegtu izskatīšanai Saeimā. Tā paredz pacelt ieturējuma nodokli maksājumiem uz Krieviju līdz 90%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti