Naftas tirgus svārstās

Pagājušajā nedēļā 95. markas benzīna vidējā cena samazinājās par 1,6 procentiem, bet dīzeļdegvielas vidējā cena – par 0,1 procentu. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas izpilddirektore Ieva Ligere skaidroja, ka degvielas cenu kritums ir saistīts ar notikumiem Tuvajos Austrumos.

"Brent" jēlnaftas cena saruka, kad Izraēla atlika sauszemes iebrukumu Gazā vismaz līdz šīs nedēļas beigām.

Konfliktam starp Izraēlu un teroristisko grupējumu "Hamās" ir maza tiešā ietekme uz naftas tirgu, tomēr minējumi par to, vai Irāna iesaistīsies konfliktā, svārsta šīs cenas.

Naftas tirgus eksperti norāda, ka naftas cenas varētu augt, līdz ar to arī degvielas cenai varētu būt gaidāms pieaugums.

Dīzeļdegvielas cena pagājušajā nedēļā bija par aptuveni trim centiem lielāka nekā 95. markas benzīnam. To skaidro ar dīzeļdegvielas ražošanas jaudas nepietiekamību Eiropā.

KONTEKSTS:

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamās" kaujinieki 7. oktobra rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā. "Hamās" un to sabiedrotie arī sagrābuši ķīlniekus, kas nogādāti Gazas joslā.

Iebrukums pārsteidza nesagatavotus Izraēlas izlūkdienestus un drošības spēkus. Izraēlā oficiāli ir izsludināts karastāvoklis. Atbildot "Hamās", Izraēla uzsāka plašus gaisa un artilērijas triecienus pret "Hamās" objektiem šī grupējuma pārvaldītajā Gazas joslā. Izraēla īsteno Gazas joslas pilnīgu blokādi, atslēdzot teritorijai elektrības un ūdens padevi.

Ilgu laiku kara skartajā teritorijā tika liegta arī humānās palīdzības piegāde caur Rafāhas robežpunktu teritorijas ziemeļos. Kopš 21. oktobra teritorijā iebrauc neliels skaits kravas automašīnu ar palīdzību Gazas joslā mītošajiem palestīniešiem, taču degvielas un ūdens filtrēšanas sistēmu ievešana ir aizliegta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti