Panorāma

Latvijai jauni vēstnieki nozīmīgās organizācijās

Panorāma

Panorāma

Rēzeknes mērs Bartaševičs atzīst pilsētas finansiālās grūtības, domes vainu noliedz

Rēzeknes mērs Bartaševičs atzīst pilsētas finansiālās grūtības, domes vainu noliedz

Rēzeknes pašvaldības budžeta problēmas beidzot komentējis arī domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševics ("Kopā Latvijai"), kurš intervijā sabiedriskajiem medijiem lakoniski sacīja, ka situācija ir sarežģīta, bet savu vai domes atbildību tajā nesaskata.

ĪSUMĀ: 

  • Pašvaldībai ir lielas ilgtermiņa saistības, un nu to atzina arī mērs, kurš vaino pieaugušos kredītprocentus. 
  • Finanšu ministrija riskus Rēzeknes pašvaldības pārskatos saskatīja, saņemot atskaites pavasarī.
  • Pilsētai pieprasīts sagatavot rīcības plānu; Rēzekne tā sagatavošanai prasījusi papildus gandrīz 2 mēnešus.
  • Pašvaldību ministrs pieļāvis finanšu stabilizēšanas procesa uzsākšanu Rēzeknē.
  • Rēzeknes mērs finansiālas grūtības atzinis, taču domes vainu noliedz. 
  • Bartaševiča ieskatā problēmas radījušas pilsētas ilgtermiņa saistības un pieaugošie kredītprocenti.
  • Opozīcijas deputāti apgalvo – viņi turēti neziņā; uzskata, ka jāveic auditi.

Finanšu ministrija pieprasījusi rīcības plānu un pašvaldību ministrs pieļāvis finanšu stabilizēšanas procesa uzsākšanu Rēzeknē.

Pašvaldībai ir lielas ilgtermiņa saistības, un nu to atzina arī mērs, kurš vaino pieaugušos kredītprocentus. 

Finanšu ministrija riskus saskatīja pavasarī

 

Finanšu ministrija riskus Rēzeknes pašvaldības pārskatos saskatīja, saņemot atskaites pavasarī.

Finanšu ministrijas pārstāve Lelde Grīnvalde sacīja: "Tika konstatētas augstas saistības ilgtermiņā un arī kavēti maksājumi miljona eiro apmērā. Tās saistības ir kavētie maksājumi un galvenokārt tie ir par "Rēzeknes siltumtīklu" sniegtajiem pakalpojumiem un citiem pakalpojumiem."

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks ("Apvienotais saraksts") vērsis uzmanību uz citiem pašvaldības izdevumiem: "Ar astoņiem miljoniem eiro rekreācijas jeb SPA centra pabeigšanai vairs nepietiek. Rēzeknes dome prasa kārtējo aizdevumu. Savukārt uzņēmumu, kam ēkā saimniekot, vēl nav atraduši."

Rekreācijas centra būvdarbu veikšanā kā apakšuzņēmums piesaistīts arī domes priekšsēdētāja Bartaševiča brālim piederošā SIA "Latgalija". Mērs pauda pārliecību: atteikties jeb iesaldēt šo projektu nozīmētu zaudēt vēl vairāk, nekā ieguldīts.

Rēzeknes mērs finansiālas grūtības atzīst, domes vainu noliedz

Izveidojušos finansiālo situāciju komentēja Rēzeknes mērs Bartaševičs: "Ziņojumu par budžeta stāvokli nodevām deputātiem jau mēnesi atpakaļ. Un viņiem bija iespēja iepazīties, ka ir problēmas, kuras vajag risināt. Jebkurā gadījumā mēs piekrītam, ka ir problēmas, ka ir atsevišķi tēriņi, kas varbūt arī nebūtu veikti, ja mēs zinātu tālāko situāciju [kredītprocentu pieaugumu], jo, piemēram, šī gada problēmas bija ieguldītas "pa lielam" vai uzsāktas 3 gadus atpakaļ, nu, piemēram, ja mēs runājam par rekreācijas centra būvniecību. Es neuzskatu, ka es kaut ko nepareizi darīju sakarā ar pilsētas attīstību, bet kā politiķis, protams, es nenoņemu no sevis politisko atbildību."

Rēzeknes mērs Bartaševičs atzīst pilsētas finansiālās grūtības, domes vainu noliedz
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

Savu vai domes vainu viņš neatzīst. "No nodokļiem ieņēmumi samazinājās salīdzinājumā ar 2022. gada rezultātu. Tas ir iemesls, nevis tas, ka deputāti nepareizi kaut ko lēmuši," pauda Rēzeknes mērs. 

Trūkst naudas izdevumiem vairākās kategorijās, tostarp darbinieku atlīdzībai. Kā risinājums apspriesta štatu samazināšana, ar to gan izdosies provizoriski ietaupīt aptuveni vienu no nepieciešamajiem četriem miljoniem. Vairākas pašvaldības iestādes Rēzeknē vada domes deputāti.

Pašvaldības aģentūras "Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs" vadītāja, deputāte Kristīne Kokoreviča ("Kopā Latvijai") atzīmēja: "Šobrīd iesniedzām štatu optimizācijas priekšlikumus. Tad jau nākamnedēļ skatīsimies."

Opozīcijas deputāti apgalvo – viņi turēti neziņā

Opozīcijas deputāti apgalvo, ka viņi tiek turēti neziņā, jau gadiem vadība nesniedzot padziļinātu informāciju, tāpēc, viņuprāt, jāveic auditi.

Rēzeknes domes opozīcijas deputāts Juris Guntis Vjakse (Latvijas Zaļā partija) norādīja: "Mēs gribam dzīvot pāri līdzekļiem un tērēt vairāk, nekā iespējas ļauj. (..) Es esmu domes deputāts un nejūtos īpaši lepns par to, kādā situācijā mēs esam."

Finanšu ministrijas prasītā rīcības plānu sagatavošanai pašvaldība prasījusi papildus vēl gandrīz divus mēnešus.

KONTEKSTS:

Rēzeknes pilsētas pašvaldība ir nonākusi smagā finansiālā situācijā – izdevumu segšanai šim gadam tai pietrūkst 3 miljonu eiro. Lai ieekonomētu līdzekļus, pašvaldības vadības uzdevumā iestāžu un pārvalžu vadītāji ir sagatavojuši priekšlikumus darbinieku skaita samazināšanai. 

Pašlaik Rēzeknes pašvaldība gatavo rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā. No tā būšot atkarīgas arī turpmākas aizdevumu saņemšanas iespējas.

Tāpat tiek pieļauta iespēja sākt pašvaldības finanšu stabilizācijas programmu. Ja tas notiks, par reģionālo attīstību atbildīgais ministrs varētu rosināt plašāku revīziju Rēzeknes vietvarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti