Polija un Francija lūdz paplašināt Ukrainas produktu importa ierobežojumus

Briseles varas gaiteņos turpinās diskusijas par Ukrainas graudu un citu lauksaimniecības preču ievešanu. Aizvadītajā nedēļā ES paziņoja, ka atjaunos tarifus atsevišķiem Ukrainas produktiem. Taču neoficiāli zināms, ka Polija un Francija nav apmierinātas ar pagājušajā nedēļā panākto kompromisu. 

Iepriekšējā nedēļā prezentētais Eiropas Savienības piedāvājums paredzēja noteikt kvotas vairākiem lauksaimniecības produktiem no Ukrainas, bet ne graudiem. Līdz ar to pastāv varbūtība, ka pie kompromisa meklējumiem nāksies atgriezties.

Francija jau iepriekš bija pievienojusies Polijai, aicinot noteikt turpmākus ierobežojumus Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, tādējādi draudot izjaukt sarunas par Kijivas brīvās tirdzniecības pieejas pagarināšanu Eiropas Savienībā vēl uz vienu gadu, vēstīja tīmekļa medijs "Politico".

Francijas prezidents Emanuels Makrons un Polijas premjerministrs Donalds Tusks piektdien tikās Veimāras trijstūra samitā Berlīnē, kur viņi aicināja turpināt atbalstu Ukrainai, kas jau divus gadus cīnās pret Krievijas pilna apmēra iebrukumu.

Taču pēc šīs tikšanās Parīze pievienojās Varšavas vadītajai mazākuma nometnei, kas uzstāj uz turpmākiem ierobežojumiem Ukrainas importam Eiropas Savienībā.

Ierosinātie ierobežojumi paredzētu importa ierobežojumu sarakstam pievienot arī graudaugus un medu, kā arī par gadu pagarināt atsauces periodu šo ierobežojumu aprēķināšanai, lai tie attiektos uz 2021.–2023. gada periodu.

Zināms, ka šādas izmaiņas Ukrainai izmaksātu 1,2 miljardus eiro tirdzniecības ieņēmumu.

"Tas ir milzīgs samazinājums valstij, kurai ir vajadzīga visa iespējamā palīdzība," medijam sacīja kāds sarunāts iesaistīts diplomāts. "Tās dalībvalstis, kas visvairāk demonstrē savu atbalstu Ukrainai, arī visvairāk tai šobrīd kaitē."

Francijā iepriekš notikuši plaši lauksaimnieku protesti, kuros zemnieki pauda neapmierinātību ar lielo birokrātijas slogu, pieaugošajām degvielas cenām un arī konkurenci.

Arī Polijā zemnieki par to cēluši trauksmi un aizvien turpina protestus pie Ukrainas robežas un citur. Viens no viņiem ir Ireneušs Novaks.

"Tranzīts no Ukrainas caur Poliju var notikt, mēs to esam gatavi pieļaut, ja tiks piemērotas kvotas un muitas nodevas," sacīja Novaks. "Tad viss būs kārtībā. Vispirms būtu jāpārdod mūsu produkcija, un tad, ja kaut kas nav pieejams mūsu tirgū, tad to var ievest no citām valstīm. Tas ir dabīgs process. Tā tas, piemēram, notiek ar sojas pupiņām. Tās netiek pietiekamā daudzumā ražotas Polijā, un tādēļ tās tiek ievestas no Ukrainas. Ar to nav nekādu problēmu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti