Dienas ziņas

Atstādina Siguldas novada domes priekšsēdētāju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Puķu audzētavas sāk gatavoties pavasara sezonai

Puķu audzētavas sāk gatavoties pavasara sezonai

Šobrīd ziedu un stādu audzētavas gatavojas pavasara sezonai – tiek gatavoti podi un siltumnīcas, tāpat arī siltumnīcas tiek kurinātas. Kā stāstīja audzētāji, uz stādiem nevar ieekonomēt, jo tie prasa savu, tāpēc laikapstākļiem nākas pielāgoties un kurināt vairāk, ja ir nepieciešams. 

Zemnieku saimniecības "Medīgas" īpašnieks Juris Kudaps dārza lietas zina jau no bērnības  viņa dzimtajā Iecavā izsenis ir daudzas saimniecības, kurās kaut ko audzē pārdošanai – gurķi, tomāti, citi dārzeņi.  

Zemnieku saimniecības "Medīgas" īpašnieks Juris Kudaps
Zemnieku saimniecības "Medīgas" īpašnieks Juris Kudaps

"Vēsturiski Iecavā jau visu laiku ir, no bērnības vecākiem bija arī mazākas saimniecības, paši sev audzēja, palika pāri, veda uz tirgu, un tā tas aizgāja," stāstīja Kudaps.

Pirms 20 gadiem Kudaps arī nolēmis pievērsties dārzam, skatu vēršot uz puķu audzēšanu. 16 siltumnīcās šobrīd notiek aktīva rosība – podos aug begonijas, leduspuķes, samtenes, petūnijas, pelargonijas, alisītes, kā arī balzamīnes, krustaines un citi ziedi. Tuvojoties dažādiem pavasara svētkiem, puķu audzētāji nekad īsti nezina, kuri zied šogad būs popularitātes augšgalā. "Katru gadu mainās; tur nevar pateikt. Katram kaut kas, cik cilvēku, tik viedokļu, katram kaut kas savādāks patīk," piebilda Kudaps.

Siltumnīcā visu diennakti jānotur 15 grādu siltums, lai augi justos labi un būtu krāšņi. Dārzniecībā strādā arī Kudapa mamma un viens darbinieks. Aktīvajā sezonas laikā vēl divi palīgi nāk talkā. Un darba ir daudz, arī ekonomēt nedrīkst. 

"Šeit nevar ieekonomēt neko tāpēc, ka augi ir dzīvas radības, – tāpat kā cilvēki. Augiem vajag barību tāpat kā cilvēkam; pliku ūdeni nelaistīs, vajag barot augus, lai viņi zied, tāpat arī lauka dārzeņi un viss pārējais. Nu, ja grib ekonomēt, tad tur īsti galā arī nesanāk nekas labs," pauda Kudaps.

Pērnais gads saimniekam bijis gana veiksmīgs – Latvijas iedzīvotājiem patīk ziedi, patīk iegādāties arī mūsu valstī audzētus dārzeņus. 

Kudaps savas darbības nākotni iezīmēja gaišās krāsās: "Spožu nākotni, spožu, citādāk nevar būt, īsti mums nav, par ko sūdzēties, ja tā godīgi runājam, vai ne?"

Šobrīd daudzās siltumnīcās Latvijā plaukst tulpes, narcises un daudzi citi pavasara vēstneši. Lielākās izmaksas ir par kurināmo, bet, kā norādīja saimnieks, – lielākā daļa audzētāju nesūrojas, tiek galā, un ziedi būs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti