Dienas ziņas

Ukraina cer sākt pretuzbrukumu Bahmutā

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Eirozonas bankas ir stingrāk regulētas nekā ASV un Šveicē

ES valstu līderi spriež par Eiropas banku sistēmas nostiprināšanu

Banku kontrole Eiropā ir krietni stingrāka nekā ASV, un tādēļ tām vajadzētu spēt izturēt pašreizējo nestabilitāti. Tas ir viens no galvenajiem secinājumiem pēc piektdien notikušās Eiropas Savienības valstu līderu sanāksmes, kurā piedalījās arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīna Lagarda.

Eiropas banku regulatori un politiķi cenšas nomierināt tirgu, ko satraukušas banku neveiksmes abās Atlantijas okeāna pusēs – ASV un Šveicē.

Lagarda valstu līderiem skaidroja, kā situācija ar eirozonas bankām radikāli atšķiras no ASV un no Šveices, kur banku pārvaldības modelis ir atšķirīgs.

Piemēram, eirozonā bankām ir augstākas  prasības uz kapitāla pietiekamību. ASV no visām bankām tikai padsmit ir pakļautas tādiem noteikumiem kā Eiropā, kur šiem noteikumiem atbilst ap 2500 banku.

"Eiropas banku pamatprincipi ir stabili, un mēs varam būt apmierināti ar mūsu noteikumu prasībām šajā jomā," spriež Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Mēs esam mācījušies no pagātnes krīzēm, un man jāsaka, ka eirozona šodien ir vieta, kurā bankas ir visstiprākās, jo tās ir ievērojušas noteikumus visskrupulozāk."

Tam piekrīt arī Latvijas premjers Krišjānis Kariņš: "Par stabilitāti vispār nav nekādas runas Eiropā – mums tā situācija fundamentāli atšķiras. Pirms četriem gadiem mēs esam izgājuši banku pārvaldības reformas Latvijā, kas padara situāciju stabilu – faktiski tik stabilu, ka mēs jau gribam, lai tā ir drusku elastīgāka. Bet tā ir daudz labāka problēma nekā tā, kas notiek daudzkur pasaulē."

Eiropas Centrālās bankas prezidente Kristīne Lagarda apspriežas ar Slovākijas premjeru Eduardu Heger...
Eiropas Centrālās bankas prezidente Kristīne Lagarda apspriežas ar Slovākijas premjeru Eduardu Hegeru un Latvijas valdības vadītāju Krišjāni Kariņu

Daži līderi norāda arī uz pozitīvo šajā situācijā: Eiropas Savienībai (ES) beidzot būs stimuls pabeigt Banku savienības izveidi. Tas ir gadiem ilgs projekts, lai unificētu un uzlabotu finanšu noteikumus valstīs, kuras izmanto eiro.

Viena svarīga lieta, kas nav pabeigta – joprojām nav vienošanās par ES depozītu apdrošināšanas shēmu,  kam vairākas pretojas dalībvalstis. Piemēram, Vācija baidījās, ka tai varētu nākties maksāt par Itālijas banku kļūdām.

ECB arī aicināja ne tikai pabeigt Banku savienību, bet arī turpināt kapitāla tirgu savienības izveidi.

Latvijas premjers Kariņš cer, ka pašreizējā situācija liks eirozonas dalībvalstīm pārvarēt domstarpības un vienoties gan par Banku savienības stiprināšanas, gan par Kapitāla savienības priekšlikumiem. Tas ne tikai spēcinās bankas, bet arī palīdzēs iepludināt ekonomikā vairāk līdzekļu.

"Reizēm tā ir, ka ārējie notikumi mudina politiķus koncentrēt savus spēkus. Mēs kā Latvijas pārstāvji gadiem ilgi esam argumentējuši, ka tas ir vajadzīgs. Viena otra eirozonas valsts ir bijusi skeptiska. Šodien ap sarunu galdu es šo skepsi vairs nedzirdēju. Ceru, ka tas ir pozitīvs signāls un ka ar šo grūdienu mēs Eiropā varētu pieņemt abus šos svarīgos aktus," sacīja Kariņš.

Krišjānis Kariņš par Eiropas banku regulēšanu
00:00 / 00:23
Lejuplādēt

Kariņš arī norādīja, ka Eiropas bankām nepatīk stigrie notikumi, bet šobrīd tie beidzot atmaksājas.

Neraugoties uz optimistiskiem paziņojumiem, biržās turpina kristies dažādu banku, tostarp arī "Deutsche Bank" akcijas.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs noraidīja "Deutsche Bank" salīdzinājumu ar "Credit Suisse"".

""Deutsche Bank" ir modernizējusi un sakārtojusi savu darbību. Tā ir ļoti ienesīga banka. Nav iemesla uztraukties," uzskata Šolcs.

Francijas prezidents Makrons apgalvo, ka aiz banku akciju cenu krituma stāv spekulanti, jo banku sektora pamati Eiropā ir stabili.

Eirogrupas vadītājs Paskals Donohū saka, ka pašlaik rezultātus sāk nest iepriekš veiktās reformas, bet ir jāstrādā pie turpmākajiem banku uzraudzības uzlabojumiem:

"Esmu pārliecināts, ka izmaiņas, ko esam ieviesuši iepriekš, tagad nes augļus. Esmu pārliecināts, ka likviditātes apjoms nodrošina Eiropas banku sistēmai vajadzīgo noturību. Bet mēs visi zinām, ka ir ārkārtīgi svarīgi turpināt vērot situācijas attīstību un ieviest dzīvē vienošanās, ko mēs esam panākuši."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti