Augšdaugavas novadā iedzīvotājiem iespēja paust viedokli par iecerēto industriālo parku

Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma likumu par valsts nekustamā īpašuma nodošanu Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei. Tas nozīmē, ka pašvaldības rīcībā nonāks valsts meža zemes gabals 256 hektāru apmērā, kurā iecerēts izveidot industriālo parku ar rūpniecības, transporta, loģistikas, kā arī energoapgādes un citu nozaru uzņēmumiem.

Augšdaugavas novadā iedzīvotājiem iespēja paust viedokli par iecerēto industriālo parku
00:00 / 04:29
Lejuplādēt

Šobrīd iedzīvotājiem ir iespēja izteikt savu viedokli par šīs teritorijas apsaimniekošanas iespējām. To paredz nupat Augšdaugavas novada domes izsludinātā publiskā apspriešana par grozījumiem lokālplānojumā industriālā parka izveidošanai. Proti, lai uzsāktu procesu pie industriālā parka izveides, nepieciešams veikt izmaiņas šīs teritorijas izmantošanas iespējās – no mežsaimniecības uz rūpniecisko apbūvi.

Ideja par industriālā parka izveidi Augšdaugavas novadā lolota jau kopš 2021. gada decembra. Arī vieta tam meklēta optimālākā un atrasta valsts mežu teritorijā, raisot plašu rezonansi sabiedrībā un dabas aizstāvju vidū.

Latvijas Permakultūras biedrības vadītāja Ilze Mežniece pārliecināta, ka pašvaldības izraudzītā vieta industriālā parka izveidei valsts mežu teritorijā ir nepareiza un pēdējos gados tikai sekmējusi te mežu izzāģēšanu. "Kad sāka pašvaldība 2021. gadā runāt par šo mežu teritorijas atsavināšanu, tā "Latvijas Valsts meži" pastiprināti sāka cirst, tagad tur ir tukšums, tukšums."

Projekta iniciators – Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts (Latgales partija) ir pretējās domās. "Es labprāt uzklausītu šos priekšlikumus, ja kāds privātais mums dāvinātu 256 hektārus, mēs labprāt tos pieņemtu un tur veidotu. Bet jāsaprot, ka investoram vajag ne tikai teritoriju."

Aizbalts uzskata, ka tieši šī teritorija Līksnas pagastā blakus Daugavpils pilsētai ir izraudzīta kā vispiemērotākā industriālā parka izveidei un potenciālo investoru vajadzībām.

"Investoram vajag arī infrastruktūru. Šī teritorija ir izraudzīta tieši tāpēc, ka tur ir A6 automaģistrāle Daugavpils–Rīga, dzelzceļa līnija Daugavpils–Rīga, tur ir arī elektroenerģijas sadales apakšstacija "Līksna". Uzņēmējs jau nenāk plikā laukā, viņam vajag šo infrastruktūru, vajag pietiekami daudz darbavietu, un šī vieta ir izdevīga, jo 15 kilometru attālumā ir Daugavpils pilsētas centrs."

Augšdaugavas novada ideja tieši te veidot industriālo parku rada atbalstu Saeimā. 15. novembrī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegtajam priekšlikumam par valsts nekustamā īpašuma 256 hektāru apmērā nodošanu Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei dota zaļā gaisma, stāstīja likumprojekta ziņotājs Jānis Grasbergs (Nacionālā apvienība).

"Galvenais mērķis ir izveidot likuma ietvaru, lai nodotu "Latvijas Valsts mežu" zemi pašvaldības vajadzībām tieši industriālā parka izveidei. Lai veicinātu līdzsvarotu komercdarbības attīstību valsts teritorijā, sekmētu Augšdaugavas novada un Latgales reģiona attīstību un ekonomisko izaugsmi, kā arī paaugstinātu vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Tā vienkārši nevar valsts nodot zemi pašvaldībai. Tāpēc tur ir arī daudzi nosacījumi, piemēram, ir jāveic ietekmes uz vidi novērtējums," pauda Grasbergs.

Šis process ir sākts. Ar 17. novembri Augšdaugavas novada dome publiskoja Vides pārskata projektu un izsludināja publisko apspriešanu, lai šai līdz šim meža teritorijai mainītu statusu no mežsaimniecības uz rūpniecisko apbūvi.

"Proti, tā vairs nebūs mežsaimnieciskā, bet industriālā darbība. Būs izvērtēta gan vides ietekmes, gan dabas saglabāšanas iespējas. Lokālplānojuma mērķis ir mainīt atļauto izmantošanu. Kas tieši būs izbūvēts un kā uzbūvēts, būs jau nākamais solis. Tad jau būs runa par iespējamiem izsoles variantiem, par iespējamo publisko infrastruktūru šajā teritorija, par iespējamiem investoru ieguldījumiem šīs teritorijas apbūvē. Tas vēl ir tālu priekšā. Pašlaik ir runa tikai par atļautas izmantošanas izmaiņām," norādīja Augšdaugavas novada Plānošanas nodaļas vadītāja Olga Lukaševiča.

Industriālā parka izveidei Augšdaugavas novadā un piešķirtās zemes apsaimniekošanai tiek doti konkrēti termiņi un arī finansiālās iespējas tam ir, skaidroja Grasbergs.

"Trīs gadu laikā ir jābūt sakārtotai dokumentācijai un piecu gadu laikā ir jābūt izbūvētam industriālajam parkam un jau jāsākas publiskajām izsolēm, kur uzņēmumiem veikt šo saimniecisko darbību. Ir jāizveido saistošie noteikumi, izmantošanas un pārvaldīšanas nosacījumi, lai startētu Eiropas Savienibas fondos, nosakot jomas, kurās var pieteikties uzņēmumi, piemēram, rūpniecība, inovatīvu produktu ražošana, transporta loģistika, enerģētika," skaidroja Saeimas deputāts.

Iedzīvotāju domas tiks ņemtas vērā, solīja Grasbergs.

"Tur var izskanēt kādi argumenti pret, kāpēc tas nederētu. Tāpēc ir ielikts punkts, ja konstatē kādu no gadījumiem, ja nekustamais īpašums vai tā daļa nav atbilstoša, tad ir pienākums ziņot Ministru kabinetam un ieslēgt šo te reverso darbību jeb kad šis īpašums ir jāatdod atpakaļ "Latvijas Valsts mežu" apsaimniekošanā."

Iedzīvotājiem paust savas domas par industriālā parka izveidi Augšdaugavas novadā būs iespēja līdz 19. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti