No bioekonomikas līdz fotonikai — šogad investīcijās piesaistīti jau 371,5 miljoni eiro

Ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) tiešu līdzdalību šogad apstiprināti jau 20 investīciju projekti, kuros tiks radītas 1160 darba vietas, bet ieguldījumu apjoms sasniegs 371,5 miljonus eiro, informēja LIAA.

Simtiem jaunu darba vietu

Uzsāktie investīciju projekti pārstāv tādas nozares kā bioekonomika, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT), fotonika un viedie materiāli, viedā enerģētika un mobilitāte, kā arī biomedicīna.

12 no šogad uzsāktajiem investīciju projektiem realizēs Rīgā un Pierīgā, sešus — Kurzemē, bet divus — Latgalē.

No šogad uzsāktajiem investīciju projektiem kā piemērus LIAA min Itālijas ģimenes uzņēmumu "Marcegaglia", kurš iegādājās sankcijām pakļautā Krievijas uzņēmuma "Severstaļ Distribution" aktīvus Latvijā un plāno izveidot 300 darba vietas.

Viens no pasaulē lielākajiem biotehnoloģiju uzņēmumiem "Roche Services & Solutions" (Šveice) ir atvēris Rīgā biznesa pakalpojumu centru, kurā plānots izveidot 200 jaunas darba vietas.

Savukārt Liepājā uzņēmums no Kazahstānas "I-Cotton" sācis paplašināt ražotni, uzstādot divas jaunas ražošanas līnijas. Investīciju apmērs šajā projektā sasniegs 2 miljonus eiro. Uzņēmums ir lielākais kokvilnas produktu, mitro salvešu un personīgās higiēnas produktu ražotājs Eiropas Savienībā un NVS valstīs.

Tiek attīstīti arī vairāki saules un vēja enerģijas projekti, kuri stiprinās Latvijas enerģētisko neatkarību.

Šķēršļi — nodokļi, banku kredītpolitika, viesstrādnieku piesaiste

Kā būtiskākos šķēršļus lielākai investīciju ieplūdei Latvijas ekonomikā investori nosaukuši pagaidām vēl neskaidro situāciju ar energoresursu cenām, kvalificētu speciālistu piesaisti no ārvalstīm, darba algu nodokļus un banku kredītpolitiku.

Taču LIAA direktors Kaspars Rožkalns atzina: 

"Labā ziņa ir tā, ka, spītējot recesijas draudiem, investoru interese nav mazinājusies un projekti tiek realizēti."

Lai stiprinātu Latvijas pozīcijas investīciju piesaistes jomā, ļoti būtisks būs tā sauktais "zaļā koridora" regulējums, kurš paredz noņemt administratīvās barjeras un paātrināt investīciju projektu realizāciju.

"Nozīmīgu ieguldījumu sniedz arī lielo investīciju programma, kurā kapitāla atlaides veidā iespējams piesaistīt līdz pat 10 miljoniem eiro jaunu investīciju projektu realizācijai," norādīja LIAA direktors.

Savukārt ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādīja, ka Latvijas ekonomikas transformācijas īstenošanai būtiska ir uz izaugsmi vērsta uzņēmējdarbības vide un pārdomāta investīciju piesaistes stratēģija, lai uzņēmējiem Latvija būtu interesanta kā valsts, kur veikt ieguldījumus augstas pievienotās vērtības ražošanā, inovācijās un cilvēkkapitālā.

Tāpēc Ekonomikas ministrija kopā ar LIAA, kam ir nozīmīga loma ārvalstu investīciju piesaistē, turpina pilnveidot iesāktās iniciatīvas stratēģisko investoru piesaistē, domājot gan par normatīvā regulējuma uzlabošanu un birokrātisko šķēršļu novēršanu, gan valsts tēla atpazīstamību un konkurētspējas celšanu, norādījusi Indriksone.

"Tādējādi panāksim straujāku ekonomisko aktivitāti, palielināsies arī investīciju apjomi un jaunu, labi apmaksātu darba vietu skaits reģionos," sacījusi ministre.

2022. gadā ar LIAA atbalstu tika realizēti 40 investīciju projekti, kuros radītas 2398 darba vietas, bet piesaistītais investīciju apmērs sasniegs vismaz 473 miljonus eiro, informēja LIAA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti