Rīta Panorāma

Polijā vienlaikus ar vēlēšanām notiks 4 referendumi

Rīta Panorāma

Trampa indētājai piespriež 22 gadu cietumsodu

Kādas ir pārtikas cenu tendences pašlaik, un ko gaidīt rudenī?

Eksperte: Piena produktiem cenas mazināsies, dažām pārtikas grupām var arī pieaugt

Tuvākajā laikā pārtikas cenām vajadzētu mazināties, bet ir arī produktu grupas, kurām cenas vēl varētu pieaugt, LTV "Rīta panorāmā" sacīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Kopumā viņa norādīja, ka pārtikas cenām vajadzētu iet uz leju, arī augusta sākuma vētras postījumiem kopumā nevajadzētu būtiski ietekmēt pārtikas cenas reģionā.   

Viņa prognozēja, ka piena cenu samazinājumam būtu jābūt pamanāmam.

Bet, piemēram, cukuram kopš gada sākuma pasaules biržās cenas pieaugušas pat par 42%, līdz ar to dārgāks varētu kļūt ne tikai pats cukurs, bet arī cita produkcija, kur to vairāk izmanto.

Novērots arī cenu kāpums zivīm, līdz ar to dārgāki varētu kļūt zivju ēdieni, atzina Gulbe.

Bet straujāks cenu samazinājums vairāk būtu atkarīgs no tirgotājiem, nevis ražotājiem, pauda Gulbe.

Viņa atgādināja, ka par cenu mainīšanos ir svarīgi informēt cilvēkus, lai patērētājiem būtu iespēja cenas salīdzināt un izdarīt savu izvēli.

KONTEKSTS:

2023. gada jūlijā, salīdzinot ar 2022. gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 6,4%, jūnijā šis rādītājs bija 7,9%, bet lielāka ietekme uz inflāciju bija tieši pārtikai.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas jūlijā gada griezumā palielinājās par 11,2%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+22,9%), konditorejas izstrādājumiem (+12,0%), makaronu izstrādājumiem (+15,4%). Dārgāka bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+9,4%), cūkgaļa (+15,2%) un gaļas izstrādājumi (+8,7%). Cenas pieauga sieram un biezpienam (+7,2%), olām (+14,4%), pienam (+3,1%). Gada laikā cenas kāpa svaigiem dārzeņiem (+15,9%), svaigiem augļiem (+18,1%), kafijai (+9,9%), cukuram (+44,6%), saldējumam (+18,6%), augļu un dārzeņu sulām (+19,7%), kartupeļiem (+16,9%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+16,4%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+19,4%), šokolādei (+8,0%), mērcēm un garšvielu piedevām (+19,4%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti