Panorāma

Jaunnedēļ iespējami plūdi

Panorāma

Panorāma

Krusā cietušie zemnieki vēl cer uz valsts atbalstu

Vasaras postošās vētras seku likvidēšanai plāno grantu programmu mazajiem zemniekiem

Zemkopības ministrija plāno veidot grantu programmu, lai palīdzētu mazajiem zemniekiem atkopties no 7. augusta postošās vētras. Vairāki desmiti Zemgales zemnieku saimniecību pēc 7. augusta vētras nonākušas uz bankrota sliekšņa un saviem spēkiem nespēs atkopties. Pēc novembra tikšanās ar valsts amatpersonām lauksaimnieki vērsās ar vēstuli pie zemkopības ministra. Nu arī ministrija pamanījusi, ka daļai zemnieku līdzšinējais atbalsts gājis garām un tiks meklēti risinājumi. 

7. augusta vētrā cietušajiem zemniekiem jau šobrīd pieejamas vairākas atbalsta programmas, tostarp Lauku atbalsta dienesta programma vētras izpostīto ēku atjaunošanai, kurai šonedēļ pat piešķirts papildu finansējums, palielinot kopējo pieejamo līdzekļu apjomu no 3 līdz 4 miljoniem eiro. Tāpat zemniekiem pieejami "Altum" aizdevumi apgrozāmajiem līdzekļiem, kas ļauj segt nedzēstās saistības par 2023. gadu.

Zemnieku saimniecības "Ciedras" saimnieks, krusā cietušo zemnieku iniciatīvas grupas vadītājs Artis Lillais norādīja: "Aizdevumi kā tādi ir labi, bet līdz zināmai robežai, jo šeit atsevišķām saimniecībām ir situācija, kad aizdevums viņu stāvokli vēl pasliktinātu. Viņiem reāli nepieciešams grants, kas ir neatgriežama naudas palīdzība."

Šādi granti nepieciešami, piemēram, mazajiem zemniekiem, kas katastrofā zaudēja teju visu ražu un viņiem šobrīd atbalsts nepieciešams, lai izdzīvotu līdz nākamajai sezonai. Aizdevumu pat ar samazinātām likmēm viņi atdot nespēs.

Pēc pēdējām sarunām par lauksaimniecības politiku atbildīgās amatpersonas tomēr kaut daļēji piekritušas argumentiem, ka līdzšinējie atbalsta pasākumi daļai zemnieku gājuši garām.

Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs norādīja: "Diemžēl ar visiem paredzētajiem atbalsta pasākumiem ir tādi zemnieki, kas šim filtram krituši cauri. Mēs to saprotam."

Tādēļ Zemkopības ministrija gatavojas vērsties pie Finanšu ministrijas, lai nupat pieņemtajā nākamā gada budžetā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, tiktu atvēlēts finansējums šādai grantu programmai.

"Kādas summas? Mums vēl precīzi aprēķini būs, bet tas varētu būt ap miljons eiro," sacīja ministrijas valsts sekretārs.

Pēc zemnieku aprēķiniem gan nepieciešamā summa varētu būt vairākas reizes lielāka, tādēļ šeit vēl gaidāmas diskusijas. Zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība) arī rosinājis nākotnē veidot īpašu fondu, dabas katastrofu postījumu kompensēšanai.

Lai pieteiktos jau esošajam atbalstam, ir jāiesniedz pamatojoša informācija, piemēram, foto vai video fiksācijas, kas pierāda 7. augusta vētras nodarītos postījumus. Sīkāka informācija par pieteikšanos pieejama Lauku atbalsta dienesta mājaslapā un konsultāciju centros.

KONTEKSTS:

7. augustā Latvijā plosījās negaiss ar stiprām vēja brāzmām, vietām arī lietusgāzēm un lielgraudu krusu. Sākotnēji negaiss skāra Kurzemi un valsts centrālo daļu, īpaši smagus postījumus nesot Dobeles novadā, vakarā tas skāra Latvijas austrumu daļu.

Pērkona negaisa laikā Latgalē gājis bojā cilvēks, kuram uzkrita koks. Vēl astoņi cilvēki vētrā ir cietuši, cilvēkiem uzkrituši koki, vienā gadījumā – jumta gabals, cilvēki cietuši arī no krusas graudiem. Pēc lielgraudu krusas postījumiem tika slēgta arī Jaunpils pils. Dabas stihijā pamatīgi cieta valsts nozīmes kultūras pieminekļa jumts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti