Krustpunktā

Krustpunktā: Rosina noteikt valsts noslēpuma pielaidi obligātu arī pašvaldību vadītājiem

Krustpunktā

Krustpunktā: vai būs referendums Saeimas atlaišanai; dzimstības līmenis katastrofāli zems

Krustpunktā izvaicājam finanšu ministru Arvilu Ašeradenu

Finanšu ministrs piesardzīgi vērtē ideju «Altum» pārveidot par banku

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") piesardzīgi vērtē ideju par valstij piederošās finanšu institūcijas "Altum" pārveidi par banku. Ministrs intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" izteicās, ka, viņaprāt, "Altum" var aktīvi darboties finanšu tirgū tāpat – bez kļūšanas par banku.

"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" tika izveidota 2014. gadā, apvienojot  Latvijas Garantiju aģentūru, Lauku attīstības fondu un Hipotēku banku, ko pārdēvēja par attīstības finanšu institūciju "Altum". 
Par Hipotēku bankas pārveidošanu par attīstības institūciju, kas nodarbotos tikai ar valsts palīdzības programmām uzņēmējiem un lauksaimniekiem, pirms tam tika runāts jau gadiem.
Pēc trīs iestāžu apvienošanas pakāpeniski "Hipotēku banka" pārveidota, bankas komerciālā darbība pārtraukta un komercdaļa nodota privātajā sektorā, nodrošinot pāreju no bankas uz finanšu institūcijas statusu. 

"Tā doma par ["Altum" pārveidi par] banku ir drusku sarežģīta, jo Eiropas Centrālā banka (ECB) ļoti piesardzīgi izsniedz banku licences. Nav tā, ka valdība nolēma ar dekrētu, ka tā ir banka. Tā tas nav," skaidroja finanšu ministrs.

Pēc viņa teiktā, pensiju pārvaldnieks "Indexo", kas pērn gada beigās iesniedza pieteikumu bankas darbības atļaujas saņemšanai, arvien cīnās par licences saņemšanu.

"Mēs ļoti gaidām, lai "Indexo" ienāk tirgū. (..) Dzirdam, ka viņi varbūt uz pavasari dabūs licenci. To pārbauda, šito pārbauda. Tas nav mūsu lēmums, tas ir ECB lēmums," sacīja ministrs.

Viņš teica, ka "Altum" patlaban nav vajadzības pieņemt noguldījumus, līdz ar to nav vajadzības to pārveidot par banku. ""Altum" var rīkoties. Ja tas nepieņem depozītus un patlaban tādas vajadzības nav, "Altum" var strādāt un darīt vairāk tirgū," teica ministrs.

Viņš norādīja, ka līdztekus "Indexo" pietiekami ambiciozi attīstības plāni ir "Industra Bank" un "Signet Bank". "Sagaidām, ka šīs trīs mazās bankas tomēr varētu sākt veidot konkurenci [četrām lielākajām bankām]," teica Ašeradens.

Tāpat, lai uzlabotu konkurenci Latvijas banku sektorā, nemitīgi tiek runāts gan Polijā, gan ASV, gan Vācijā par citu lielo tirgus spēlētāju ienākšanu Latvijas banku sektorā, piebilda ministrs. 

KONTEKSTS:

Ideja valsts attīstības finanšu institūcijai "Altum" startēt banku jomā vairākkārt pieminēta saistībā ar nepietiekamo konkurenci kreditēšanas jomā. Ir labi priekšnoteikumi, lai tā rīkotos, iepriekš norādīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs no "Jaunās Vienotības".

Idejai "Altum" pārveidot par banku šķēršļus nesaskata lielākais akciju turētājs Finanšu ministrija un Latvijas Banka. Taču process iestādes pārveidei būtu ļoti precīzs un laikietilpīgs. Lai "Altum" pārveidotu par banku, nepieciešams biznesa plāns, kapitāla piesaistes plāns pirmajiem trīs gadiem, lai sagatavotu bankas licences pieteikumu Eiropas Centrālajai bankai.

"Altum" 40% akciju turētāji ir Finanšu ministrija (FM), 30% – Ekonomikas ministrija (EM) un 30% – Zemkopības ministrija (ZM).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti