Likums ļauj darboties Attīstības finanšu institūcijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeima ceturtdien pieņēma pēdējos grozījumus dažādos likumos, lai darbu varētu sākt Attīstības finanšu institūcija. Tā apvienos trīs līdzšinējās organizācijas: Lauku attīstības fondu, Garantiju aģentūru un Hipotēku banku, kas no jaunā gada ir pārdēvēta par „Altum”. Mērķis ir labāk palīdzēt jauniem un strauju augošajiem uzņēmējiem, lauksaimniekiem un citām grupām, kam bankas nelabprāt dod kredītus. Tomēr par to, kad jaunā institūcija īsti sāks darboties un kādas izmaiņas tas nesīs, joprojām ir daudz neskaidrību.

„Beidzot! Vēl viens aizejošās valdības deklarācijas punkts izpildīts.” Ar šādiem vārdiem ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pirmdien mikroblogošanas vietnē „Twitter” komentēja Attīstības finanšu institūcijas dibināšanu.

Par Hipotēku bankas pārveidošanu par attīstības institūciju, kas nodarbotos tikai ar valsts palīdzības programmām uzņēmējiem un lauksaimniekiem, tika runāts jau gadiem. Bija arī ideja to apvienot ar Garantiju aģentūru un Lauku attīstības fondu, jo visas trīs organizācijas dara līdzīgu darbu. Tomēr arī šobrīd, pēc institūcijas nodibināšanas un likumu grozīšanas, darbs līdz galam vēl nav pabeigts, atzīst Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Ozoliņš no Reformu partijas:

„Pirmām kārtām ir jāsaliek struktūra līdz galam. Tad otrām kārtām ir jāpiešķir līdzekļi un jāsāk tautsaimniecību atbalstīt ar reāliem darbiem.”

Tā kā politiķi garos strīdos tā arī nav spējuši vienoties par Hipotēku bankas jeb „Altum”, Garantiju aģentūras un Lauku attīstības fonda pilnīgu apvienošanu, tika panākts kompromiss un izveidots holdings ar mātes organizāciju, kas apvienos trīs juridiski atsevišķas iestādes. Apvienošanās notiks pakāpeniski.

Līdz ar to šobrīd nekas būtisks bijušās Hipotēku bankas darbībā nemainīsies, izņemot pārēju uz jauno nosaukumu „Altum”, atzīst tās vadītājs Rolands Paņko: „„Altum” pēctecīgi darbojas to pašu programmu ietvaros, turpina darīt tos pašus labos darbus, ko darīja Hipotēku banka.”

Ar laiku ir plānots, ka visas trīs organizācijas kopīgi plānos savu darbību, lai valsts un Eiropas Savienības atbalsts uzņēmējiem un lauksaimniekiem būtu koordinētāks.

„Mums ir sadarbība – bijusi, ir un būs arvien ciešāka gan ar Garantiju aģentūru, gan ar Lauku atbalsta fondu. Un katra no mūsu institūcijām ar garantijām, ar kredītiem nosedz daļu laukuma finanšu pieejamībā,” norāda Paņko.

Gan Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Ozoliņš, gan Finanšu ministrija cer un sola, ka jau šī gada pirmajos mēnešos visas trīs organizācijas sāks koordinēt savu darbu un tiks arī uzsākts darbs pie jaunām atbalsta programmām. Tomēr, spriežot pēc līdzšinējā tempa, par to rodas šaubas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti