Augšdaugavas novadam nodos mežu industriālā parka izveidei

Saeima trešdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu par valsts nekustamā īpašuma nodošanu Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei – pašvaldībai nodos 256 hektārus (ha) meža.

Industriālā parka izveidei paredzēta teritorija 256 ha platībā, kas būs piemērota gan lielu ražotņu, gan tām funkcionāli nepieciešamās tehniskās apbūves (noliktavu, transporta infrastruktūras, ūdensapgādes, siltumapgādes infrastruktūras utt.) izvietošanai. Tajā plānots izvietot rūpniecības, inovatīvu produktu ražošanas, transporta, loģistikas, enerģētikas un citu nozaru uzņēmumus. 

Nododot pašvaldībai valsts meža zemi Augšdaugavas novada Līksnas pagastā, iecerēts sekmēt novada un Latgales reģiona attīstību un ekonomisko izaugsmi, kā arī paaugstināt vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti, iepriekš pauda likumprojekta autori.

Pašvaldības pārstāvji iepriekš uzsvēra, ka industriālā parka izveide ir būtiska arī novada un reģiona konkurētspējas uzlabošanai, akcentējot plānotās parka atrašanās vietas izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu un pieejamību stratēģiski svarīgajai infrastruktūrai. 

Valsts nekustamais īpašums jānodod pašvaldībai, lai tā varētu uzbūvēt nepieciešamo publisko infrastruktūru. 

Iepriekš Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā deputāti asi kritizēja sagatavoto likumprojektu, mainījās valdība un arī daļēji komisijas locekļi, tādējādi likumprojekta virzība uz trešo lasījumu apstājās. Par to bažas izteica arī Augšdaugavas novada pašvaldība.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere komisijā izteica priekšlikumu izskatīt biroja pārstrādātu likumprojektu, un komisija vienprātībā atbalstīja visus darba grupas priekšlikumus, tostarp arī likumprojekta nosaukuma maiņu, izsakot to citā redakcijā, vārdus "meža zemes nodošanu" aizstājot ar "nekustamā īpašuma nodošanu".

Juridiskā biroja izstrādātajā likumprojektā paplašināts Augšdaugavas industriālā parka izveidošanas mērķa apraksts, kā arī skaidri paredzēta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) veiktā komercdarbības kontrole.

Nekustamais īpašums būs jānodod atpakaļ valstij, ja ietekmes uz vidi novērtējumā konstatēs, ka to nevar izmantot industriālā parka izveidei.

Vienlaikus nekustamais īpašums vai tā daļa būs jāatdod atpakaļ, ja trīs gadu laikā no īpašuma nodošanas pašvaldībai netiks nodrošināta pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentu izstrāde vai tie neatbildīs likumā minētā mērķa īstenošanai, vai arī gadījumā, ja netiks organizēta nekustamā īpašuma nomas izsole piecu gadu laikā no atļaujas saņemšanas attiecīgo darbību veikšanai. 

Novada pašvaldībai jāizdod saistošie noteikumi, kas regulē industriālā parka izveidošanas noteikumus, izmantošanas un pārvaldīšanas nosacījumus, kā arī prasības pretendentiem, kuri vēlēsies izmantot parka teritoriju. 

Tāpat saīsināti pārejas noteikumi, kas jaunajā redakcijā paredz vairs tikai AS "Latvijas Valsts meži" koku ciršanas tiesības un īpašuma tiesības uz nocirstajiem kokiem līdz apliecinājumu koku ciršanai derīguma termiņa beigām.

Komisijas vadītāja Skaidrīte Ābrama ("Progresīvie") atzīmēja, ka jaunais likumprojekts ir veiksmīgāk strukturēts un tajā esot ietverti vairāki jauni panti.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

KONTEKSTS: 

Augšdaugavas industriālā parka projekta virzīšana ilgst kopš 2021. gada decembra. Tad novada dome pieņēma lēmumu lūgt Zemkopības ministrijai nodot trīs "Latvijas Valsts mežu" zemes īpašumus industriālā parka veidošanai, vēlāk pašvaldība lūgusi pievienot vēl divus īpašumus, kopā 256 ha.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe, faktiski no šīs platības tikai 60 ha esot izmantojami ražošanas ēku izvietošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti