Kartupeļu audzētāji rēķinās ar vidēju ražu, tupeņu cena joprojām augsta

Kartupeļu raža šogad gaidāma vidēja, kaut gan saimniecībās situācija ir atšķirīga, jo nozari ietekmējuši laikapstākļi. Sekas atstājis gan sals, gan sausums, turklāt augusta lietavas veicina lakstu puvi, bet slapjā augsne rada grūtības novākt ražu. Tomēr šobrīd nav pamata domāt, ka tirgū varētu pietrūkt pārtikas kartupeļu, lai arī cena joprojām saglabājas augsta un mazumtirdzniecībā pārsniedz pat vienu eiro par kilogramu. 

Nīcas pagasta lauksaimniece Arta Cinkus ar kartupeļu audzēšanu sāka nodarboties jau 1996. gadā un šo nodarbi turpina, pašlaik piecos hektāros audzējot sēklas kartupeļus, bet otra saimniecība audzē pārtikas kartupeļus 20 hektāru platībā. Cinkus uzsvēra, ka viņai gājis tāpat kā visiem pārējiem.

Kartupeļu audzētāji sagaida vidēju ražu
00:00 / 04:31
Lejuplādēt

"Bija gan sausums, gan sals. Kartupeļi mums nav segtās platības vai diedzētie, tāpēc mums bija sākuši dīgt minimāli," sacīja Cinkus. "Tāpēc tā ietekme nebija tik liela. Graudi gan mums apsala."

Līstot lietum, Latvijas Radio ar saimnieci sarunājās telpās, jo laukā tādā laikā, pēc Cinkus teiktā, neesot ko darīt.

"Lietus līst pamatīgi. Mēs strādājam nevis pašu agrāko kartupeļu sektorā, bet realizējam jūlijā, augustā un septembrī, nedaudz oktobrī," ar savu saimniecību iepazīstināja Cinkus. "Mēs tad saliekam sēklu, jo nav tik liela jauda pagrabam, lai glabātu ziemai. Pašreiz ir jāskatās, jo uz visiem laukiem nemaz nevarētu tikt. Viss ir slapjš. It kā smilšaina augsne, bet te ir ļoti augsti gruntsūdeņi, lauki ir tādi, ja uzkrīt trīs pilieni, guļ ūdeņi, tāpēc mēs te nevaram sēt ziemājus, 40% lauku applūst, tur ūdens guļ ziemā."

Vērojot, kas notiek ar kartupeļiem uz lauka, parādījusies arī lakstu puve. Raža ir drīzāk ir vidēja, bet situācija dažādām šķirnēm atšķiras.

Kartupeļu lauks Artas Cinkus saimniecībā
Kartupeļu lauks Artas Cinkus saimniecībā

"Raža nav rekorda, maija sausums tik ļoti neietekmēja, jo no mātesauga vēl kaut ko tas kartupelis saņem. Protams, sausums ir ietekmējis, ja būtu lijis, būtu lielāki [kartupeļi], apakšā bija daudz, bet neizauga," paskaidroja Cinkus. "Agrā šķirne "Solists" agrāk sāka mest nost vītes un neizauga. Vidējās šķirnēm nav tik slikta situācija, grūti pateikt, kas būs ar vēlajām šķirnēm. Lakstu puve uzdarbojas, to neviens nav atcēlis, jo ir diezgan silts."

Biedrības "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" valdes priekšsēdētajas vietnieks Ilgvars Krūmiņš spriež, ka

kartupeļu tirgū nepietrūks, taču cena gan joprojām saglabājas augsta.

Ja vairumtirgotāji iepērk pat virs 30 centiem par kilogramu, tad veikalos un tirgos cenas pārsniedz vienu eiro kilogramā. Internetā redzams, ka cilvēki pārdod kartupeļus cenā no 0,50 eiro līdz pat vienam eiro kilogramā.

"Pašlaik turas augsta [cena]. Uzcēlās mazumtirdzniecībā kovida laikā 0,50 un 0,60 eiro, pat vairāk. Smiltenē redzēju, ka tirgū pat divus eiro prasīja, nezinu gan, vai tas ir rādītājs," sacīja Krūmiņš. "Kartupeļu tirgū šinī brīdī trūkst, jo sezona ir novēlojusies. Es arī veikalā redzu, ka kartupeļi joprojām maksā virs eiro kilogramā tajā pašā Smiltenē, it kā lauku reģions. Mums ir diezgan paliels pārstrādes uzņēmumu [skaits] – čipsi, ciete, arī viņi ir pacēluši cenas par procentiem 20–30; ievērojami paceltas cenas, salīdzinot ar pagājušo gadu."

Iepirkumu cenas vairumā ir konkurētspējīgas, taču mazumtirdzniecībā reizēm tās ir pārspīlētas,

uzsvēra Krūmiņš. Cenas esot pat tādas, kā parasti mēdzot būt pirmajiem agrajiem kartupeļiem ap Jāņiem.

"It kā jau pasaules ekonomikā tā inflācija iet uz leju, bet mums jau pēc inerces visi liek klāt, elektrība pieaug utt. Tik liek klāt un tad skatās, cik ilgi kāds maksās," tirgotāju pieeju raksturoja Krūmiņš.

Ir gan pamats domāt, ka lietavas varētu mazināties, kas ļautu labi izaugt arī vēlajiem kartupeļiem, sacīja Krūmiņš. Taču pagaidām ir skaidrs, ka mitrums ir bijis pietiekams tieši vidējām šķirnēm, kas ļāvis izaugt kartupeļiem jūlijā un augustā. Salīdzinot ar kartupeļu trūkumu jūlijā, augustā piedāvājums tirgū ir pietiekams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti