Eiropas Centrālā banka plāno ieviest jauna dizaina eiro banknotes

Eiropas Centrāla banka (ECB) plāno ieviest jauna dizaina eiro banknotes un pašlaik rīko eiropiešu aptauju par iespējamām jauno naudaszīmju tēmām.

Kopš pirmo eiro naudas zīmju izlaišanas 2002. gada sākumā pagājuši jau vairāk nekā 20 gadi, un ECB uzskata, ka pienācis laiks mainīt vienotās valūtas izskatu.

Jaunā dizaina izstrādes process sākās jau 2021. gadā, bet tagad ECB vēlas noskaidrot eiropiešu viedokli, kādu naudu mēs vēlamies redzēt. Tāpēc līdz augusta beigām ikviens var piedalīties aptaujā un atzīmēt, kurš priekšlikums patīk vislabāk. Naudas dizains nav piedāvāts kā attēli, bet kā apraksts.

ECB prezidente Kristīne Lagarda aicina ikvienu piedalīties aptaujā. "Pastāv cieša saikne starp mūsu vienoto valūtu un mūsu kopīgo Eiropas identitāti, un mūsu jaunajai banknošu sērijai vajadzētu to uzsvērt. Mēs vēlamies, lai eiropieši identificētos ar eiro banknošu dizainu, tāpēc viņiem būs aktīva loma jaunās tēmas izvēlē," ECB paziņojumā medijiem norādīja Lagarda.

ECB strādā pie jaunas augsto tehnoloģiju banknošu sērijas, lai novērstu viltošanu un mazinātu ietekmi uz vidi. 

Aptauju rezultātus ECB izmantos, lai līdz 2024. gadam izvēlētos nākamās paaudzes banknošu motīvu. Pēc tam tiks rīkots dizaina konkurss. Eiropas iedzīvotājiem atkal būs iespēja izteikt savas vēlmes attiecībā uz konkursa rezultātā izvēlētajiem dizaina variantiem. Paredzams, ka ECB 2026. gadā pieņems lēmumu par turpmāko dizainu un par jauno banknošu izgatavošanas un emisijas laiku.

Aptaujā ECB piedāvā vērtēt šādas jauno banknošu tēmas:

Putni: brīvi, izturīgi, iedvesmojoši

Putni nepazīst valstu robežas un simbolizē pārvietošanās brīvību. Viņu ligzdas atgādina mums par mūsu pašu vēlmi veidot vietas un sabiedrību, kas kopj un aizsargā nākotni. Tie mums atgādina, ka mēs dalām savu kontinentu ar visām dzīvības formām, kas nodrošina mūsu kopīgo eksistenci.

Eiropas kultūra

Eiropas bagātais kultūras mantojums un dinamiskās kultūras un radošās nozares stiprina Eiropas identitāti, veidojot kopīgu piederības sajūtu. Kultūra veicina kopīgas vērtības, iekļaušanu un dialogu Eiropā un visā pasaulē. Tā vieno cilvēkus.

Eiropas vērtības, kas atspoguļojas dabā

Eiropa ir ne tikai dzīves vieta, bet arī ideja. Eiropas Savienība ir ne tikai organizācija, bet arī vērtību kopums. Tēma uzsver Eiropas vērtību (cilvēka cieņa, brīvība, demokrātija, vienlīdzība, tiesiskums un cilvēktiesības) kā Eiropas pamatelementu nozīmi un sasaista šīs vērtības ar mūsu cieņu pret dabu un vides saglabāšanu.

Nākotne ir jūsu

Idejas un inovācijas, kas veidos Eiropas nākotni, ir svarīgas katram eiropietim. Šai tēmai radītie attēli ir kolektīvās iztēles nesēji, ar kuru palīdzību cilvēki veidos šo kopīgo nākotni. Šī tēma apzīmē eiropiešu neierobežoto potenciālu.

Rokas: kopā mēs veidojam Eiropu

Rokas ir pazīstamas mums visiem, taču nav divu vienādu pāru. Rokas ir veidojušas Eiropu, tās fizisko infrastruktūru, mākslas mantojumu un sasniegumus. Rokas būvē, pin, dziedina, māca, savieno un vada mūs. Rokas stāsta stāstus par darbu, vecumu un attiecībām, par mantojumu, vēsturi un kultūru. Šī tēma ir veltīta rokām, kas ir veidojušas Eiropu un turpina to darīt katru dienu.

Mūsu Eiropa, mēs paši

Mēs augam ne tikai kā indivīdi, bet arī kā daļa no kopienas, veidojot savstarpējās attiecības. Mums ir savi stāsti un identitātes, taču mums ir arī kopīga eiropiešu identitāte. Šī tēma atgādina par Eiropas iedzīvotāju brīvību, vērtībām un atvērtību.

Upes: dzīvības ūdeņi Eiropā

Eiropas upes šķērso robežas. Tās mūs saista savā starpā un ar dabu. Tās atspoguļo dinamiska, pastāvīgi mainīga kontinenta plūdumu un straumi. Tās mūs baro un atgādina par mūsu kopīgās dzīves dziļajiem avotiem, un mums tās savukārt ir jākopj.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti