Saeimā izvērtēs pilsoņu kolektīvo iesniegumu par slimības lapu pilnīgu apmaksu no sociālā budžeta

Saeima ceturtdien, 12. oktobrī, lēma izskatīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā nodot Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu, ar kuru lūgts pārskatīt slimības lapu apmaksas kārtību un slimības lapu apmaksāt 100% apmērā no neto algas, līdzekļus rodot no sociālā budžeta.

Kolektīvo iesniegumu "Slimības lapu 100% apmērā no neto algas un apmaksāt no sociālā budžeta" no gada sākuma līdz septembrim parakstījis 13 471 Latvijas pilsonis.

Kā iniciatīvas autore portālā "Manabalss.lv" norādīta Ilga Treimane.

Treimane aicina pārskatīt slimības lapu apmaksas kārtību un veikt nepieciešamās izmaiņas, lai slimības laikā, sevišķi jau pašreizējo slimības lapai A paredzēto deviņu dienu periodā, cilvēkam to kompensētu 100% apmērā no neto algas un to izmaksātu no sociālā budžeta.

"Jo es kā darba ņēmēja tieši par to jau esmu samaksājusi sociālajā budžetā, un to tur ir samaksājis arī darba devējs. Kaut ne pilnīgi godīga, tomēr reālistiski saprotama ir neapmaksātā pirmā slimošanas diena, kas, iespējams, daļēji pasargā darba devējus no negodprātīgiem šīs sistēmas izmantotājiem," norādīja Treimane.

Viņasprāt, līdz ar šādām pārmaiņām slimības lapas apmaksas kārtībā cilvēki nebaidīsies iet pie ārsta.

"Saslimšanas gadījumā algas samazinājums būtu vien par pirmo slimošanas dienu. Darba devēji iegūtu ar to, ka viņi uz slimības laiku tiešām varētu darbā kādu pieņemt vai deleģēt pienākumus kādam darbiniekam bez bažām un bez papildu izdevumiem. Jo slimības rezultātā darba devējs maksā gan tam, kurš slimo, gan tam, kurš saslimušo aizvieto. Arī tas pašreizējā kārtībā nav godīgi, jo darba devējs maksā lielāko daļu no sociālās apdrošināšanas," norādījusi iniciatīvas autore.

Labklājības ministrija un Veselības ministrija šādu ieceri neatbalsta.

Šobrīd slimības naudu aprēķina, ņemot vērā vidējo izpeļņu par pēdējiem 6 kalendārā gada mēnešiem, savukārt summētā darba laika darbiniekiem – no dienas vidējās izpeļņas aprēķina. Darbnespējas lapu A nodarbinātajam apmaksā darba devējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti