Rīta Panorāma

Skolēni un studenti pulcēsies uzņēmējdarbības iedvesmas konferencē

Rīta Panorāma

Ķīpsalā atklāta vides un gaisa kvalitātes monitoringa stacija

Intervija ar "Altum" valdes priekšsēdētāju Reini Bērziņu

«Altum» varētu piedāvāt mājokļu kredītos «toksiskāko «Euribor» daļu» pārcelt uz vēlāku laiku

"Altum" novēro būtisku kritumu mājokļu garantijas programmā un pašlaik būtu gatavs piedāvāt mājokļu kredītos "toksiskāko "Euribor" daļu" pārcelt uz vēlāku laiku, intervijās Latvijas Radio un LTV pastāstīja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Intervija ar "Altum" valdes priekšsēdētāju Reini Bērziņu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Pēdējos gados pieprasījums pēc "Altum" garantijas mājokļu iegādei bieži sasniedz un pat pārsniedz plānoto apjomu. Taču pašlaik pieprasījums būtiski krities, sacīja Bērziņš.

"Cilvēki sāk vairīties tādos tempos ņemt aizdevumus vai par tādām summām, jo baidās no augstajām likmēm," secināja "Altum" valdes priekšsēdētājs.

Piedāvās atlikt "Euribor" toksisko daļu

Tāpēc iecerēts ieviest jaunu garantiju, ar kuru ļautu uz trim gadiem atvieglot "toksisko "Euribor" daļu", kas pārsniegusi 2%.

"Mēs piedāvājam sakrāt to, kas ir grūtais maksājums, un vienkārši pārlikt un maksāt vēlāk. Atlikums būtu tāds, ka rēķins būtu daudz tuvāks tam, kāds tas bija, līdz "Euribor" pārkāpa 2%," skaidroja Bērziņš.

Tas būtu pieejams cilvēkiem, kuru mājsaimniecībās no visiem neto ienākumiem vairāk nekā 40% nākas samaksāt par mājokļa kredītu.

Šādam atbalsta veidam būtu vajadzīgi 17 miljoni eiro, no kuriem "Altum" savās iekšējās rezervēs varētu rast 5 miljonus eiro. Tātad no valsts budžeta būtu vajadzīgi 12 miljoni eiro.

"Altum" šādu ieceri esot jau sagatavojis, un tās iedarbināšana būtu "nedēļu" jautājums. Pašlaik tiek gaidīti lēmumi saistībā ar valsts budžetu.

Mazinās savu likmi

Savukārt attiecībā uz garantijām mājokļu aizdevumiem jaunajiem speciālistiem "Altum" uz pusi samazinās savu likmi. Tur gan vēl vajadzīgas Ministru kabineta noteikumu izmaiņas.

"Mazliet padedzinām savu peļņu, bet tas ir apzināts gājiens. Mēs to varam atļauties," sacīja "Altum" vadītājs.

Arī uzņēmējdarbībā "Altum" plāno samazināt procentu likmes apgrozāmiem līdzekļiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī lauksaimniekiem. Tādējādi cer dot papildu stimulu tautsaimniecībai.

KONTEKSTS:

Arvien smagāk uz iedzīvotājiem, kuriem ir kredītsaistības, gulst inflācija un "Euribor" likmes pieaugums. Par to pārliecināti ir ne tikai paši kredītņēmēji, bet arī virkne politiķu, kuri meklē risinājumu.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija oktobra sākumā konceptuāli vienojās par 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu procentu likmēm uz vienu gadu. Komercbankas pārstāvošā Latvijas Finanšu nozares asociācija gan brīdinājusi, ka šādu ierobežojumu bankas varētu apstrīdēt Satversmes tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti